prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Nova izložba u Hrvatskom školskom muzeju

Nova izložba “Od vlastite učionice do vlastite sobe” na drugačiji način predstavlja povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj kroz priču o učiteljicama Mariji Jambrišak, Ivani Hirschmann i Nataliji Wickerhauser čije su životne puteve i pustolovine ilustrirale i animirale Petra Balekić, Klasja Habjan, Anamarija Kvas i Agata Lučić.

U galeriji Hrvatskog školskog muzeja“ Školica za 5“ otvorena je izložba “Od vlastite učionice do vlastite sobe” u organizaciji muzeja i Prostora rodne i medijske kulture ‘K-zona. Ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja Anita Zlomislić pozdravila je sve prisutne te istakla kako su tri učiteljice koje su umjetničkim radovima predstavljanje na ovoj izložbi, Marija Jambrišak, Ivana Hirschmann i Natalija Wickerhauser bile profesorice na Ženskom liceju, a Licej je bio prekretnica u obrazovanju žena po čemu je Hrvatska, u tom dijelu, bila prva u Monarhiji. Ove učiteljice otvorile su vrata sveučilišnom obrazovanju žena 1901. godine.

Ravnateljica Zlomislić naglasila je da je ovo samo jedan segment istraživanja građe muzeja koji otvara prostor novim istraživanjima. Autorica izložbe Tihana Bertek rekla je kako se izložba “Od vlastite učionice do vlastite sobe” naslovom referira na esej “Vlastita soba” Virginije Woolf o ulozi i položaju žene u društvu i književnosti, a tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj. Namjera izložbe je upoznati građanstvo s baštinom koju Školski muzeji čuvaju te doprinijeti edukaciji šire javnosti, promičući pritom ravnopravnost spolova, a ova suradnja muzeja i ‘K-zone’ tome će doprinijeti. Autorica Bertek zahvalila se na suradnji Hrvatskom školskom muzeju, umjetnicama Petri Balekić, Klasji Habjan, Anamariji Kvas i Agati Lučić te dizajnerici izložbe Barbari Bjeliš.

Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gospodin Veljko Mihalić, voditelj Odjela za knjigu, vizualnu umjetnost, muzeje i baštinu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo pozdravio je prisutne u ime Gradonačelnika i svoje, a posebno je istakao učiteljicu Mariju Jambrišak koja se zalagala za bolje obrazovanja žena te ravnopravnost učiteljica i učitelja. Čestitao je Hrvatskom školskom muzeju i ‘K-zoni’ na ovom partnerstvu koje je na muzeološki način predstavilo doprinos žena u obrazovanju u nas. Zaključio je kako izložba prikazuje nastojanja oko rodne ravnopravnosti te doprinos ovih učiteljica koje su svojim djelovanjem obogatile kulturu i obrazovanje u gradu Zagrebu toga vremena te je otvorio izložbu. Izložba je otvorena do 11. svibnja 2024.

Izložba “Od vlastite učionice do vlastite sobe” posvećena je počecima ženskog gimnazijskog obrazovanja u Zagrebu te tematizira povijest borbe za žensko obrazovanje u Hrvatskoj kroz priču o tri učiteljice: Mariji Jambrišak, Ivani Hirschmann i Nataliji Wickerhauser. Izložba je dio projekta K-zone i Školskog muzeja koji aktivira arhivsku građu, otvarajući prostor za nove perspektive i umjetničke interpretacije, a namjera je upoznati građanstvo s baštinom koju čuvaju muzeji te doprinijeti edukaciji šire javnosti, promičući pritom rodnu ravnopravnost. Životne puteve i pustolovine ovih triju prosvjetarki ilustrirale (i animirale) su Petra Balekić, Klasja Habjan, Anamarija Kvas i Agata Lučić.

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren 1901. godine. Danas bogati fundus obuhvaća oko 90 000 jedinica građe raspoređenih u 12 muzejskih zbirki. Na žalost Muzej je morao zatvoriti vrata posjetiteljima uslijed posljedica potresā u 2020. godini. U novoj galeriji „Školica za 5“ u Zagrebu te u suradnji s drugim muzejima i kulturnim ustanovama, online i posebnim projektima nastavljamo svoj rad i komunikaciju s posjetiteljima. „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu otvorena je od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati, a ulaz je besplatan.