prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Novi koraci u realizaciji Erasmus+ projekta “Storytelling through Nature”

Učenici Osnovne škole kraljice Jelene od 2019. godine sudjeluju u Erasmus+ projektu “Storytelling through Nature”. U svibnju ove godine zajedno s ostalim projektnim partnerima posjetili su prekrasnu Siciliju.

Projekt spaja učenike i učitelje iz pet europskih zemalja (Irske, Francuske, Njemačke, Italije i Hrvatske) s ciljem njegovanja kulturne baštine uz pomoć mitova i legendi ispričanih u prirodi, upravo kako su radili i naši stari. U listopadu 2019. godine, škola je bila domaćin prvog susreta. Nažalost, mobilnosti planirane u 2020. godini u Njemačku i Francusku otkazane su zbog pandemije COVID-19. Aktivnosti su se odvijale hibridno i online putem eTwinning platforme.

Kako je situacija s pandemijom početkom 2022. godine dopuštala putovanja, treća planirana mobilnost u Italiju ipak se održala. Sudionici projekta veselili su se zajedničkom druženju i planiranim aktivnostima s dragim prijateljima iz Europe. Otputovali su na pitoresknu Siciliju, najveći otok u Sredozemnom moru. Površina otoka iznosi 25 709 km2 i na njemu živi više od pet milijuna stanovnika, a najveći je grad Palermo. Tijekom boravka na Siciliji, sudionici projekta imali su priliku učiti o povijesti, kulturi, jeziku, gastronomiji i djelatnosti ljudi na otoku.

Domaćini su bili učenici i nastavnici VIII. Istituto Comprensivo ‘Elio Vittorini iz Sirakuze. Riječ je o institutu okruga Akradina u Sirakuzi koji obuhvaća vrtićke odjele, osnovnu školu i nižu srednju školu, tj. prvi razred srednje škole. Domaćini su nakon svečanoga otvaranja ovog petodnevnog Erasmus događaja goste uputili u organizaciju škole, a gosti su imali priliku detaljnije upoznati prostore škole.

U idućih pet dana razgledali su divne talijanske gradiće. Kako su bili smješteni u Sirakuzi, aktivnosti su započeli upravo u njoj. Riječ je o antičkome gradu na istočnoj obali otoka i glavnome gradu pokrajine Sirakuza. Stari dio grada, koji su osnovali Korinćani 734. g. pr. Kr., nalazi se na otoku Ortigia. Sirakuška katedrala, koja se nalazi na najvišem dijelu otoka, svjetski je poznata. Njezin je službeni naziv Metropolitanska katedrala rođenja svete Marije. U prošlosti je bila grčki, bizantski, islamski i kršćanski hram. Nalazi se na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Ciceron je Sirakuzu opisao riječima “od svih, najveći i najljepši grčki grad”.

Učenici su razgledali i Grčko kazalište. Njega je sagradio Hojeron II. u 5. stoljeću prije Krista. Mogao je primiti oko petnaest tisuća gledatelja. U njemu su prvi put izvedene Eshilove tragedije Perzija i Etna. Tijekom vladavine Rimljana za potrebe održavanja cirkuskih predstava i vojnih igara s brodovima jedan se njegov dio punio vodom. U blizini toga prekrasnog antičkog spomenika nalazi se i špilja, poznata pod nazivom Dionizijevo uho. Ime joj je dao poznati talijanski umjetnik Caravaggio 1586. godine. Mnoge se legende povezuju s nastankom njezina imena. Jedna od njih kaže da je Dionizije, sirakuški ratnik, koristio pećinu kao zatvor za svoje političke neprijatelje te je zbog savršene akustike čuo njihove planove i saznao njihove tajne. Pećina je visoka 23 m, a dužina joj je 65 m duboko u liticu. Gledajući odozgo ima zavoj u obliku slova S, a ulaz u pećinu u obliku je kapljice. Ulaskom u špilju može se vidjeti da se sužava prema vrhu što je uzrok odlične akustike u njoj.

U blizini Grčkoga kazališta i Dionizijeva uha nalazi se Tecnoparco Archimede. Učenici su se ovom prilikom mogli upoznati s izumima velikoga matematičara i fizičara Arhimeda. On je rođeni Sirakužanin koji je svojim brojnim izumima pomogao u zaštiti grada od Rimljana. Živio je u trećem stoljeću prije Krista u Sirakuzi , gdje je i umro 212. godine. Ubio ga je rimski vojnik nakon pljačkanja grada.

Posjetili su i Cataniju, drugi grad po veličini na Siciliji. Nalazi se na istoku Sicilije, na obali Jonskog mora, u podnožju tridesetak kilometara udaljenog vulkana Etna, iznad rijeke Amenano. Smještena je na seizmički aktivnom području, te je u nekoliko navrata srušena u katastrofalnim potresima (1169. i 1693. god.) i u erupciji vulkana Etne 1669. godine. Njezino je barokno središte također upisano na UNESCO -ov Popis svjetske baštine u Europi kao primjer “vrhunca i završnog procvata baroka u Europi”.

Učenici su razgledali i popularni turistički gradić, Taorminu, koji se nalazi u pokrajini Messini. Taormina je divan srednjovjekovni gradić na brdu pun lijepih restorana s krasnim vidikovcima, koji privlači turiste još od 19. stoljeća. Početkom 20. stoljeća, gradić postaje mjesto okupljanja umjetnika, pisaca i intelektualaca. Nalazi se na vrlo strmoj obali i od Etne je udaljena svega 45 minuta vožnje. Do plaža se može doći žičarom, a one su smještene na Jonskom moru, koje ima visoki salinitet i vrlo je toplo.

Domaćini su učenike odveli u razgledavanje gradića Nota. Ovo barokno središte također je upisano u UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Mjesto se odlikuje trideset četirima prekrasnim crkvama koje mame uzdahe i poglede turista cijeloga svijeta. Omiljeno je odredište umjetnika i zaljubljenika u umjetnost.

Učenici su se upoznali i s čarima sicilijanske gastronomije. Od mnoštva ukusnih jela najviše su im se svidjeli tzv. cannoli siciliani. Te ukusne “tubice” u prošlosti su se pripremale u vrijeme karnevala, kao simbol plodnosti. Danas se svakodnevno pripremaju i obvezno se nalaze u svakoj slastičarnici. Pripremaju se tako da se tijesto savije na metalnim kalupima i prži u ulju. Kad se ohlade, pune se različitim kremama, najčešće onima koje u sebi imaju sir ricottu.

Sudionici projekta s domaćinima su proveli zanimljivu društvenu večer. Zadnji dan su sirakuškoj školi prezentirali uratke zadane projektnim planom. Učenici su Hrvatsku predstavili videouratkom pod nazivom Ancient love. Samostalno su osmislili legendu o tragičnoj ljubavi Valerije, kćeri cara Dioklecijana, i rimskog gladijatora. Imali su kostime iz tog doba, a cijela scenografija filma smještena je na iskopinama stare Salone. Tako su postigli autentičnost samoga događaja i vremena u kojem se odvijala priča. Film je snimljen na engleskome jeziku. Podnapisi su također na engleskom jeziku koji je službeni jezik Erasmus zajednice. Za svoj trud nagrađeni su velikim pljeskom ostalih učenika – sudionika projekta.

Susret sudionika projekta prošao je u veselom i ugodnom raspoloženju. Učenici su upoznali nove prijatelje, unaprijedili jezične kompetencije, stekli nova znanja o Italiji i Siciliji. Upoznali su se s mitovima i legendama srednjovjekovnih gradova svojih talijanskih kolega. Veoma se vesele novom susretu sa svojim projektnim partnerima koji je planiran u lipnju 2022. godine. Domaćini susreta, koji je ujedno i zadnja mobilnost, bit će naši partneri iz Irske, koordinatori projekta “Storytelling through nature”.