prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Međunarodnog dana izumitelja u školskoj knjižnici

U Osnovnoj školi “Antun i Stjepan Radić” u Gunji, školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji se učiteljicom 2. a razreda Jelenom Cvijović obilježila je Dan izumitelja u školskoj knjižnici kroz istraživački rad i izložbu u holu škole.

Međunarodni dan izumitelja obilježava se 9. studenog jer je na taj dan rođena inovatorica u području bežičnih komunikacija i američka filmska glumica Hedy Lamarr. Bez njezina izuma danas bi bio nemoguć WiFi. Taj se dan prisjećamo velikih izumitelja koji su poboljšali naš svakodnevni život, ali i podsjećamo djecu da i oni mogu biti budući mali izumitelji.

Učenici 2. a razreda na početku sata u školskoj knjižnici zaigrali su puzzle na poveznici, kako bi se upoznali s temom današnjeg sata. Uslijedio je istraživački rad gdje su učenici bili podijeljeni u parove. Svaka grupa dobila je zadatak istražiti svog izumitelja uz pomoć enciklopedija, knjiga i slikovnica.

Učenici su tako dobili za istražiti tko je bio Nikola Tesla, Albert Einstain, Maria Curie, Ada Lovelace  i Stephen Hawking. Materijale za izradu malog plakatića priredile je učiteljica u suradnji sa školskom knjižničarkom. Nakon što je svaka grupa prezentirala svije uradak, učenici su zajedno izašli u hol škole i pogledali izložbu pod nazivom „Iznimni umovi koji su promijenili svijet“. Upoznali su i saznali nešto što još nisu znali o velikim umovima koji su promijenili svijet.

Oni su: Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Nikola Tesla, Johannes Gutenberg, Charles Darwin, Ada Byron Lovelace, Maria Curie i Maria Montessori. Učenici su tako mogli vidjeti i usporediti svoj rad i plakat koji se nalazi na samoj izložbi. Kao što je rekao Albert Einstein: „Logika će vas odvesti od točke A do točke B, no mašta će vas odvesti gdje god poželite”. „Nitko ne uspije samo zbog talenta. Bog daje talent, a trudom se postaje genij.„ rekla je Ana Pavlova. „Ako još ima nade da se pomogne čovječanstvu kako bi spasilo, onda će u tome uspjeti samo dijete jer se ljudi oblikuju od malih nogu.“ – kaže Maria Montessori.

Izložbu za učenike pripremile su školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić u suradnji s učiteljicom Jelenom Cvijović i 2. a razredom.