prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana hrane – aktivnost unutar eTwinning projekta

Svjetski dan hrane se svake godine obilježava na 16. listopada, otkad je 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN) osnovana Organizacija za prehranu i poljoprivredu. Ovaj se dan obilježava u više od 150 država svijeta. Glavna je suvremena zadaća u ovom području prema Ciljevima održivog razvoja do 2030. osigurati svijet bez gladi. 

To znači okončati glad (ako ne okončati, tada barem smanjiti što se može počevši od nas samih davanjem siromašnijima i potrebitijima), unaprijediti kvalitetu prehrane (pripaziti što unosimo u svoj organizam, da to bude zdrava hrana koja će čuvati naš organizam) i poticati održivu poljoprivredu (što znači zadovoljenje sadašnjih potreba za hranom bez ugrožavanja potreba budućih generacija). 

Obilježavanje Svjetskog dana hrane dio je autorskog eTwinning projekta pod nazivom “Budimo društveno odgovorni”. Cilj projekta je promicati ciljeve održivog razvoja, poticati na odgovorno ponašanje prema okolišu i svemu što nam stoji na raspolaganju, čime se služimo i koristimo. Hranu trebamo shvatiti i kao preventivu i kao lijek za duži i kvalitetniji život. Pravilna i raznovrsna prehrana donosi dobru kondiciju organizmu. Kako živimo u turbulentnom vremenu, sve smo skloniji “fast food” hrani, što dugoročno nije dobro i potrebno je mijenjati prehrambene navike kako bismo zadržali dobro zdravlje.

Neke od poslovice kada je hrana u pitanju:

  1. Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana.
  2. Jedemo da bismo živjeli, a ne živimo da bismo jeli.
  3. Doručak pojedi sam, ručak podijeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju.

Ova tematika je vezana uz globalni cilj za održivi razvoj 2 – Iskorjeniti glad, poboljšati prehranu i usmjeriti se na održivu poljoprivredu. Učenici Obrtničko-industrijske škole Županja napravili su prigodne plakate i grupirali su ih u zajedničku kolekciju.