prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

Hrvatski centar Assitej pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka, kojemu je ove godine domaćin Istarsko narodno kazalište u Puli.

U sklopuprograma obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade,  20. ožujka u INK-u će biti izveden prigodan program te će biti upriličeno čitanje hrvatske poruke za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, koju je ove godine napisala redateljica Franka Perković Gamulin.

U njoj ističe važnost kazališta kao čuvara sjećanja u današnjem ubrzanom vremenu prepunom informacija i događaja, podsjetnika na sve ono što nam je zajedničko, važno i za što vrijedi živjeti, koji nam pomaže da bolje razumijemo sebe i svijet oko sebe.

“Doista nam treba taj mali trenutak, mali trenutak svake godine, u kojem zastanemo i sjetimo se što nam je, i zašto nam je, bitno. I možda osjetimo radost što neke stvari, poput kazališta, postoje i opstaju tisućama godina i možda se zapitamo zašto bez kazališta ni danas, u ovom čudnom vremenu, ne možemo ili ne želimo”, stoji u njezinoj poruci.

“Vjerujem da je kazalište, baš kao i ovaj dan, jedan veliki podsjetnik. Ljudi koji rade u ovoj kući u kojoj nastaju predstave bave se time da nešto važno ne zaboravimo. Oni daju sve od sebe da nas svako malo okupe i podsjete – na ono što nam je svima zajedničko, što nam je važno, što je lijepo i za što vrijedi živjeti.”

“Kad sjedimo u kazalištu, kucamo zajedno i podsjećamo se da smo svi nježni, ranjivi i hrabri, ponekad nesretni, ponekad i smiješni. To nam pomaže da bolje razumijemo sami sebe i druge oko sebe, i, najvažnije od svega – učimo kako živjeti jedni s drugima”, poručuje se u hrvatskoj poruci.

Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, kao inicijativa ugledne svjetske kazališne organizacije ASSITEJ, obilježava se od 2001. godine, a od 2012. pod sloganom “Povedite dijete u kazalište”, što je poziv na akciju kako bi se umjetnost učinila dostupnijom djeci i mladima.

U Hrvatskoj se obilježava u organizaciji Hrvatskog centra ASSITEJ, osnovanog 1996., člana svjetskog ASSITEJ-a koji okuplja nacionalne centre iz cijeloga svijeta. ASSI­TEJ u Hrvatskoj udružuje 35 profesionalna kazališta za djecu i mlade, 24 profesionalno vođenih dramskih studija i šest individualnih članova, dramskih umjetnika koji rade u kazalištima za djecu i mlade.