prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obilježeni Dani europske baštine 2021.

U povodu obilježavanja Dana europske baštine 2021. te 60 godina djelovanja službe za konzerviranje i restauriranje knjižnične građe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 6. i 7. listopada 2021. godine u velikom je predvorju Knjižnice održan program Odjela Knjižnice Zaštita i pohrana pod nazivom U srcu NSK – konzervatori-restauratori na djelu.

Program U srcu NSK… organiziran je kao dio ovogodišnjeg nacionalnog programa obilježavanja Dana europske baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koji se na temu Baština za sve! održava do kraja listopada.

U sklopu održanog programa Knjižnice izložene su knjige u različitim fazama konzervatorsko-restauratorskog postupka te su organizirane radionice posvećene „liječenju“ i čuvanju knjižne građe. Tematska je okosnica programa bilo isticanje vrijednosti pisane baštine i važnosti njezine zaštite, a svrha jačanje svijesti i odgovornosti prema očuvanju tog dijela kulturne baštine na razini svakog pojedinca, kao i zagovaranje aktivnog sudjelovanja u njegovoj zaštiti.

Tijekom dvodnevnih aktivnosti konzervatori-restauratori Odjela NSK Zaštita i pohrana predstavili su iznimnu osjetljivost i krhkost ove vrste baštine, načine njezine zaštite te uvjete u kojima je potrebno držati knjige, kao i aktivnosti Odjela te ulogu konzervatora-restauratora u zaštiti i očuvanju knjižnične građe. Sudionike programa upoznali su s dijelovima knjige, različitim vrstama oštećenja knjiga te jednostavnim postupcima čijom primjenom mogu samostalno „popraviti“ oštećene knjige.