prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Objavljeno novo izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih

Nedavno objavljeno trinaesto, izmijenjeno i dopunjeno izdanje vodiča za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” zaokružilo je punih 15 godina kontinuirane pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena.

Ova inicijativa, u Republici Hrvatskoj jedinstvena, koja je 2007. godine pokrenuta u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, s godinama se razvila u samostalnu preventivnu aktivnost. Osmišljena tako da se temelji na rezultatima istraživanja, toliko je dobro artikulirala potrebe mladih u našoj županiji da je već godinama uvrštena u preventivne projekte i programe koje financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Ideja za ovakav oblik pomoći mladima u osmišljavanju slobodnog vremena pokrenuta je 2007. godine u Slatini pod nazivom „Iskoristi dan“, a potom se sljedeće godine nastavila razvijati i u Virovitici pod nazivom „Iskoristi dan u Virovitici“. Nakon toga se svake godine za redom pod nazivom “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji” provodi i na cjelokupnom području Virovitičko-podravske županije jer obuhvaća sve gradove i općine u županiji.

Ishodište ove ideje je istraživanje o pušenju, alkoholu, kockanju, drogama i slobodnom vremenu koje je tijekom deset godina, počevši od 2004. godine, provedeno među učenicima osnovnih i srednjih škola u Virovitičko-podravskoj županiji, a potom i među studentima tadašnje Visoke škole u Virovitici. I samo je istraživanje jedno od malobrojnih takvoga tipa; vrlo pažljivo metodološki pripremljeno i provedeno, a statistički obrađeno u Institutu društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Zagrebu.

Rezultati istraživanja ukazali su na važnost i potrebu kvalitetnije organizacije slobodnog vremena djece i mladih, jer u suprotnom slobodno vrijeme može biti vrlo rizičan činitelj njihova rasta i razvoja, te su stoga stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i članovi Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije pokrenuli ideju izrade vodiča koji informira mlade o mogućnostima uključivanja u raznolike sportske, društvene, vjerske i ine sadržaje u svim gradovima i općinama naše županije.

Ovo je dakle jedinstveni vodič za mlade u Republici Hrvatskoj, stručno i znanstveno utemeljen, i kao primjer dobre prakse predstavljen je više puta diljem naše zemlje, pa i u inozemstvu. Specifičnost i dodana vrijednost ovoj aktivnosti sigurno je i činjenica da u realizaciji izmijenjenih i dopunjenih izdanja vodiča aktivno sudjeluju učenici i voditelji školskih preventivnih programa u školama, članovi savjeta mladih te raznih udruga u Virovitičko-podravskoj županiji, a javnim je pozivima u izradu dopunjenih izdanja posljednjih godina uključena i šira javnost u našoj županiji

Vodič je dostupan svima i besplatno na mrežnoj stranici izdavača. U tiskanom se obliku svaki broj ciljano dijeli učenicima sedmoga razreda u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji i studentima prve godine Veleučilišta u Virovitici. Kontinuitetu i ustrajnosti u provedbi ove preventivne aktivnosti za mlade doprinosi i činjenica da su autori vodiča psiholog Siniša Brlas, pedagoginja Vesna Šerepac i epidemiolog Miroslav Venus od početka uhodani tim domaćih stručnjaka za prevenciju rizičnih ponašanja mladih.