prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Obnovljeni Dom Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu otvara vrata

Dom Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu nakon cjelovite obnove otvara svoja vrata za javnost kao Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić, posvećen očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu hrvatsku spisateljicu.

Jedna od najznačajnijih domaćih spisateljica za djecu, Ivana Brlić-Mažuranić (1874., Ogulin – 1938., Zagreb), koju zovu i hrvatski Andersen, udajom za odvjetnika i političara Vatroslava Brlića 1892. godine postala je dio ugledne građanske obitelji i doselila u tadašnji Brod na Savi, u obiteljsku kuću Brlićevih.

Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje sugrađanke, 2011. godine otkupio je Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, te krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela i stvorila svoja najvrjednija književna djela, koja su vrijedna kulturna baština ne samo Slavonskog Broda, nego i Hrvatske.

Nakon cjelovite obnove, prizemlje Kuće Brlić dobilo je širu turističko-kulturnu funkciju i tu se, uz informacijski pult za posjetitelje, nalazi i suvenirnica i prostor za prijam. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se.

Ovaj dio Kuće Brlić zadržao je elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika.

Prvi kat kuće zauzima Stan Brlić, koji se sastoji od dva salona, knjižnice, spavaće i dječje sobe, a zadržao je autentičan raspored i sadrži sav namještaj i inventar iz vremena kada je tu živjela i pisala Ivana Brlić Mažuranić. U potkrovlju kuće nalazi se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama.

Također, Kuća je obogaćena prigodnim multimedijalnim i interaktivnim sadržajima, a nakon obnove, u podrumu kuće Brlić nalazi se i polivalentna dvorana koja će služiti kao prostor za događanja i prezentacije.

Posjetitelje Interpretacijskog centra Ivane Brlić-Mažuranić, kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama.