prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Od scenarija do vizualnih elemenata: Kako Pictory AI pretvara tekst u videozapise

U svijetu i vremenu u kojem dominiraju vizualne komunikacije, videozapis jedan je od najprivlačnijih i najpopularnijih. Do nedavno snimanje je videozapisa zahtijevalo profesionalne videokamere dok danas pomoću mobilnog uređaja, uz fotografije, možemo snimati i vrlo kvalitetne videozapise.

Uređivanje videozapisa često predstavlja dugotrajan i naporan proces. Dostignuća umjetne inteligencije u obradi prirodnog jezika i fotografija dovela su do razvoja brojnih programa koji korištenjem podataka u obliku teksta, slike i zvuka mogu generirati i/ili urediti videozapis. Takvi programi donose uštedu vremena, ne zahtijevaju tehničku stručnost, nude besplatno probno razdoblje, nekoliko besplatnih preuzimanja i brojne automatizacije i moguća poboljšanja u uređivanju videozapisa.

Danas postoji niz programa za uređivanje videozapisa s umjetnom inteligencijom, ali neki se od njih izdvajaju svojom kvalitetom i posebnošću. Među najboljima u 2022. godini ističu se: Synthesia.io, InVideo.io, Lumen5, Designs.AI,  VEED.io [1] te Pictory.ai, Rephrase.ai, Synths.video, Wisecut i Flexclip [2].

Testirala sam Pictory AI video generator, koji prema opisu na naslovnici, omogućuje jednostavno i brzo stvaranje i uređivanje visokokvalitetnih videozapisa, čak i korisnicima bez prethodnog tehničkog znanja i iskustva i to bez potrebe za preuzimanjem programa. Program se koristi izravno putem internetskog preglednika, što ga čini vrlo praktičnim i jednostavnim za uporabu, a poveznica za pristup programu je https://pictory.ai/. Besplatna verzija zahtijeva registraciju i omogućuje izradu tri videa, dok premium cijene počinju od 39 USD po korisniku mjesečno.

Nakon registracije korisniku se prikazuje sučelje s četiri mogućnosti izrade videozapisa: izrada video zapisa uz pomoć pripremljenog scenarija kopiranjem već pripremljenog teksta ili njegovim izravnim unosom, slijedi izrada video zapisa opcijom copy- paste ili unosom URL adrese teksta, potom uvoz prethodno stvorenog videozapisa i uređivanje njegova tekstualnog zapisa (primjerice titlova) te stvaranje videozapisa iz učitanih slika i kratkih video klipova. Budući da se prva mogućnost Script to video preporučuje za izradu obrazovnih videozapisa, odlučila sam ju isprobati. Osim što omogućuje unos gotovog scenarija, pruža mogućnost dodavanja vizualnih elemenata iz velike zbirke slika, AI glasa ili vlastitog glasa, automatsku sinkronizaciju glasa i slike, različite stilove i omjere slika te izradu vlastitih predložaka.

Kako bi ostala u području umjetne inteligencije, od ChatGPTa zatražila sam generiranje članka na hrvatskome jeziku na temu: Umjetna inteligencija: Od početaka do danas, te kratak sažetak istog članka na engleskome jeziku. U Script editor programa kopirala sam generirani tekst i u sljedećem koraku izabrala jedan od ponuđenih predložaka (Earth) te omjer 16:9 (ponuđene su tri mogućnosti 16:9, 9:16 i 1:1 kojima biramo vodoravan, okomit ili kvadratni videozapis). Nakon svega nekoliko sekundi, program je izradio storyboard u kojemu je tekst pretvorio u vizualne elemente pri čemu je za svaku rečenicu pripremio zaseban kadar (ukupno 30 kadrova). Opcijom povuci – ispusti omogućeno je uređivanje svakog kadra dodavanjem elemenata (GIF, Emoji, Stickers), moguće je mijenjati veličinu, boju i poziciju teksta kao i trajanje svakog kadra. Svakom kadru može se mijenjati pozadina i stil, a cijelom videozapisu pozadinska glazba. Dodavanje automatskog glasa dostupno je (i smisleno) samo za engleski jezik a tada je moguće izabrati između velikog broja ponuđenih muških i ženskih glasova. Po završetku moguće je pogledati kako videozapis izgleda sa svim radnjama koje smo napravili i kao takav sadrži vodeni žig kojega je moguće ukloniti samo u plaćenoj verziji. Rezolucija videozapisa u besplatnoj verziji je 720p dok se u plaćenoj verziji nudi i 1080p. Generiranje videozapisa od 5 minuta vrlo je brzo završilo a gotov videozapis moguće je preuzeti na vlastito računalo u formatu .mp4, podijeliti putem novostvorene poveznice (poveznica na izrađeni video za potrebe ovog članka: https://video.pictory.ai/1678553506998/20230311182336537q7ktRecWBLXf7z7) a moguće je i izvesti tekst iz videozapisa u formatima .txt, .vtt i .srt. Do trenutka generiranja videozapisa, moguće ga je uređivati, oblikovati i prilagođavati vlastitim potrebama i željama. Bez dodatnog uređivanja teksta (generiranog u ChatGPT) i bez uređivanja kadrova (generiranih u Pictory AI), za izradu videozapisa, umjetnoj je inteligenciji bilo potrebno manje od 10 minuta.

Iako novonastali videozapis nije dosegao razinu kvalitete koju može stvoriti čovjek, umjetna se inteligencija pokazala kao dragocjena pomoć. Zahvaljujući njoj, ostaje nam više vremena za izražavanje vlastite kreativnosti i domišljatosti, testiranje različitih ideja i pristupa u oblikovanju konačnog rezultata, kao i za provjeru informacija prije no što ih podijelimo ili koristimo.

Program doista uvelike pojednostavljuje proces pretvaranja teksta u kadrove i cjeloviti videozapis i to u vrlo kratkom vremenu. Automatizira dugotrajne zadatke dizajna nudeći brojne predloške kao i mogućnost korištenja velikog broja video zapisa i fotografija iz vlastite zbirke. Iako se Pictory AI u osnovi koristi u marketinške svrhe, moguće ga je koristiti i za stvaranje vizualno privlačnih i interaktivnih videozapisa koji olakšavaju proces učenja. Programirano ili automatsko stvaranje i uređivanje videozapisa lakše je i zabavnije uz umjetnu inteligenciju i kao takvo donosi nove ideje i nove načine kreiranja atraktivnih videozapisa. Stoga, ukoliko tražite način da poboljšate ili stvorite zanimljive i inovativne videozapise, svakako vrijedi razmotriti korištenje ovog programa.

[1] Garg, A. (2022). 5 Best AI Video Generators (Text-to-video) of 2022 to Create Profesional Videos (Mostly Free) https://bloggingbeats.com/ai-video-generators/

[2] Starkhagen C. (2022). 11 Best AI Video Generators of 2022. (Studio Quality in Minutes) https://chrisstarkhagen.com/blog/video-generators