prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Odabrane najljepše knjige svijeta

Međunarodni stručni ocjenjivački sud uoči Sajma knjiga u Leipzigu odabrao je najljepše oblikovane knjige pristigle na natječaj Best Book Design from all over the World.

Među lijepo oblikovanim knjigama, pristiglim iz 30 zemalja svijeta, nalazilo se i 18 naslova hrvatskih izdavača odabranih na natječaju Hrvatska lijepa knjiga u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u siječnju 2023. godine. Nagrađene će knjige, zajedno sa svim pristiglim naslovima, biti izložene u sklopu istoimene izložbe na Sajmu u Leipzigu te naknadno u sklopu međunarodne izložbe knjiga Book Art International, koja će se održati u na Sajmu knjiga u Frankfurtu u listopadu 2023. godine.

Na ovogodišnjem natječaju najviše priznanje, zlatnu povelju, dobila je knjiga Susi + Ueli Berger. Kunst am Bau und im öffentlichen Raum 1968–2008 [Susi + Ueli Berger. Art in architecture and public space 1968–2008] (Švicarska). Knjigu je objavio nakladnik Scheidegger & Spiess, a njezino grafičko oblikovanje i dizajn potpisuju Dan Solbach, Fabian Harb i Maria Peskina.

Zlatna medalja pripala je knjizi Fotografie als Motiv / Photography as Motif (Austrija). Srebrna medalja dodijeljena je knjigama Chez Schnabel (Njemačka), Matter (Švicarska), a brončana medalja djelima Architecture of Dismantling and Restructuring (Nizozemska), Miriam Cahn. MEINEJUDEN (Švicarska), Ode to Construction (Finska), :KLOVN (Danska) te The Polyhedrists (Švicarska).

Počasna priznanja pripala su izdanjima The Selected Works of Samuel Beckett (series) (Južna Koreja), Magdalena Abakanowicz. Moje formyto kolejne skóry, które z siebie zdejmuję (Poljska), Radical Passion (Poljska), Capturing Nature (Nizozemska) i Re-Constitution ´21 / The essay (Grčka).

Međunarodni stručni ocjenjivački sud činili su Aslak Gurholt (Norveška), Billy Kiosoglou (Velika Britanija), Siri Lee Lindskrog (Njemačka), Maša Poljanec (Hrvatska) i Coline Sunier (Francuska).

Natječaj Best Book Design from all over the World odvija se neprekidno od 1963. godine, a od 1991. o njegovoj se provedbi brine Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta na Majni. Hrvatska svoje lijepo oblikovane knjige šalje u Njemačku od svojega osamostaljenja, a o njihovu se odabiru od 1996. godine brine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.