prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održan Jedanaesti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata – D-fest

Jedanaesti D-fest, skup posvećen digitalizaciji kulturne i znanstvene baštine, sustavima za upravljanje digitalnom građom, digitalnim proizvodima i uslugama te promidžbi digitalizacijskih projekata, održao se 12. i 13. svibnja 2022. godine u virtualnome okružju, u organizaciji NSK u Zagrebu.

Ovogodišnji su D-fest otvorila izlaganja posvećena projektu e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine, trenutačno najvećemu nacionalnom projektu usmjerenom razvoju infrastrukture za upravljanje digitalnom kulturnom baštinom i poticanju osnaživanja ustanova u području digitalizacije građe, trajne pohrane, digitalnoga objedinjavanja i razvoja usluga. Projekt i provedene projektne aktivnosti predstavili su predstavnica Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, koje je ujedno i voditelj Projekta, te predstavnici partnerskih ustanova Hrvatskoga državnog arhiva, Muzeja za umjetnost i obrt, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Hrvatske radiotelevizije.

Prvoga su dana D-festa održana i izlaganja koja su se tematski usko nastavila na uvodni blok, donoseći prikaz europskih politika i projekata u kulturnome sektoru usmjerenih digitalnoj transformaciji baštinskih ustanova, ali i primjeni digitalnih sadržaja u području obrazovanja i e-učenja. Zadnji blok izlaganja i posterskih izlaganja prvoga dana Festivala donio je pregled projekata i prikaz ostvarenja ideja u području digitalizacije i izradbe digitalnih proizvoda i usluga brojnih baštinskih ustanova.

Prikazu ostvarenja ideja i ciljeva koje stoje iza tehničkoga aspekta digitalizacije građe bio je posvećen i drugi dan D-festa. U trima blokovima izlaganja zastupljene su teme koje su i inače najčešće u središtu ovoga ključnog skupa stručnjaka u području digitalizacije građe u Hrvatskoj – od predstavljanja rezultata dugogodišnjih projekata sustavne digitalizacije građe i njezine kontekstualizacije izradbom virtualnih izložaba preko prikaza uključivanja hrvatskih stručnjaka u europske projekte do upoznavanja s novim suradničkim projektima i inovativnim načinima i alatima za predstavljanje baštine u digitalnome okružju.

S rekordnim brojem sudionika, D-fest je i ove godine, u svojem drugom virtualnom izdanju, omogućio uvid u različite aspekte digitalizacije kao i upravljanja i korištenja digitalne građe te pridonio edukaciji i osnaživanju sudionika u njihovu radu u području digitalizacije u baštinskim ustanovama i šire.

Više pojedinosti o temama zastupljenima na ovogodišnjem Festivalu možete pronaći u Programskoj knjižnici te u predstavljanjima ovogodišnjih izlagača koja su dostupna u sklopu Programa D-festa.