prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana druga radionica za sudionike pilot istraživanja u sklopu projekta e-Sveučilišta

U sklopu Tjedna Centra za e-učenje CARNET je u suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom – Srcem, jednim od partnera projekta e-Sveučilišta, održao radionicu za sudionike pilot istraživanja koje se provodi u okviru spomenutog projekta.

Podsjećamo, projekt e-Sveučilišta provodi se s ciljem digitalne preobrazbe visokoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj poboljšanjem digitalne nastavne infrastrukture, uvođenjem digitalnih nastavnih alata te osnaživanjem digitalnih kompetencija nastavnika za poučavanje u digitalnom okruženju. Nositelj projekta, glavna partnerska organizacija i korisnik projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, a provodi ga u partnerstvu i suradnji sa Sveučilišnim računskim centrom – Srcem, Agencijom za znanost u visoko obrazovanje – AZVO-om i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Svrha pilot istraživanja je analiza potreba visokoškolskih ustanova u području primjene digitalnih tehnologija, uspostava zajednice učenja, dijeljenje primjera dobre prakse i izrada preporuka za svrhovitu praktičnu primjenu digitalnih tehnologija u visokoškolskom obrazovanju te izrada preporuka za opremanje visokoškolskih ustanova nastavnom opremom.

Na početku današnje radionice, prisutnim sudionima su se obratile pomoćnica ravnatelja Srca, doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, Mirta Janeš, voditeljica CARNET-ove službe za podršku e-obrazovanju i koordinatorica obrazovnog dijela aktivnosti projekta e-Sveučilišta te prof.dr.sc. Predrag Pale koji je napravio uvod u aktivnosti i otvorio pitanja kojima će se sudionici pilot istraživanja baviti i raspravljati na današnjoj radionici. Nakon ovog uvodnog dijela, voditeljica istraživanja doc. dr. sc. Klara Bilić Meštrić upoznala je prisutne s ciljevima današnje radionice koji su se odnosili na osvještavanje potreba sudionika/ca, ciljeva provedbe pilot istraživanja i uspostavu zajednice praktičara.

U prvom dijelu događanja, sudionici su kroz niz praktičnih zadataka i diskusiju razgovarali o vlastitim očekivanjima vezanima uz pilot istraživanje te snimanje nastave i korištenje videokonferencijskih alata pod vodstvo mentora  prof.dr.sc. Predrag Pale i voditeljice pilot istraživanja doc. dr. sc. Klara Bilić Meštrić. Sudionici/e su istaknuli važnost podrške i jasne kominikacije svih korisnika/ca projekta e-Sveučilišta. Naglasili su kako izrada digitalnih nastavnih materijala i vrijeme koje je potrebno za njihovo kvalitetno korištenje dovoljno vrednovanje u sustavu visokog obrazovanja. U drugom dijelom radionice, korisnici/e su podijelili/e iskustva sa snimanjem nastave i izradom video sadržaja. Naglasili su važnost smislenog korištenja tehnologije te važnost povezivanja s cilljevima i ishodima kolegija.

U drugom dijelu događanja Martin Mišić (CARNET) i Ivana Vugdelija Tičarić (CARNET) podijelii svoje iskustvo sudjelovanja na izradi digitalnih obrazovnih sadržaja – DOS-ova razvijenih u okviru projekta e-Škole. Osim sadržaja vezanih za didatkične, multimedijalne, tehničke i inkluzivne standarde, naglasili su i važnost dobre pripreme i postprodukcije. Ana Milas (CARNET) sudionicima je najavila Portal koji CARNET planira razviti u sklopu projekta e-Sveučilišta.

Na završetku događanja dogovoreni su daljnji koraci na pilot istraživanju i sudjelovanje na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike u visokom obrazovanju – THECUC2023: Digitalna transformacija visokog obrazovanja – inovacije za budućnost učeja i poučavanja.