prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održana regionalna razina međunarodnog projekta „Mreža čitanja“

U srijedu 8. ožujka 2024. održana je regionalna razina projekta za poticanje čitanja i kreativnosti “Mreža čitanja”.

U kategoriji kviza znanja natjecalo se 613 učenika iz ukupno 102 škole diljem Hrvatske, a kao i prijašnjih godina uključile su se i tri škole iz Srbije. Pristiglo je i 12 multimedijskih uradaka kojima su učenici nastojali kreativnim i originalnim rješenjima potaknuti na čitanje knjiga.

Projekt “Mreža čitanja” pod novim se nazivom provodi od 1. listopada 2020. te se odvaja od projekta “Čitanjem do zvijezda” i nastavlja svoj put kao projekt za poticanje čitanja i kreativnosti za srednje škole. Opći je cilj projekta potaknuti učenike na čitanje s razumijevanjem, istraživanje, otkrivanje i kreativno izražavanje te organizirano i smisleno provođenje slobodnog vremena. Učenici imaju mogućnost sudjelovati u dvjema kategorijama: kvizu znanja i izradi multimedijskoga uratka. Kviz znanja provodi se isključivo online, putem Google obrasca, a potrebno je točno odgovoriti na pitanja na temelju zadanih ulomaka pročitanih djela i poznavanja djela u cijelosti. Multimedijski uradak učenici trebaju prilagoditi temi i sadržaju pročitanih djela, a izrađuju ga sa svrhom popularizacije čitanja među vršnjacima.

Projekt ove godine prati temu “U mreži odrastanja” pa u odabranim književnim djelima čitatelji upoznaju junake koji su se tijekom života suočili s brojnim izazovima i načine na koje se može nositi s takvim situacijama.

Na školskoj razini, održanoj 8. prosinca 2023., natjecatelji su upoznali roman Hotel Wartburg Zorana Žmirića koji se odlično uklapa u temu govoreći o složenom odnosu između roditelja i djece i o tome koliko ti odnosi oblikuju proces odrastanja. Na regionalnoj razini čitao se strip, odnosno grafički roman Perzepolis: priča o jednom djetinjstvu kojim je autorica Marjane Satrapi slikom i riječju prikazala kako je bilo odrastati u Teheranu u doba Islamske revolucije. Na dirljiv i vješt način, s dozom humora, opisuje borbu sebe i svoje liberalne obitelji za identitet, suočavanje s represivnim režimom i političkim nemirima, a uz sve to dotiče se uobičajenih adolescentskih problema: prijateljstva i prve zaljubljenosti.

Na nacionalnoj razini učenike, uz već pročitane naslove, čeka klasik Mi djeca s kolodvora Zoo o odrastanju Christiane F., koji bezvremenskom temom i potresnom pričom osvaja čitatelje od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Na nacionalnoj razini natjecanje nastavlja 324 učenika u kategoriji kviza znanja te deset multimedijskih uradaka.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici projekta te na Facebook stranici.