prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Održivost u stvarnom i virtualnom svijetu

U sklopu pete aktivnosti međunarodnog eTwinning projekta “The green changemakers”, sudionici projekta uključili su se u akciju digitalnog čišćenja (Digital Cleanup Day), kako bi brisanjem nepotrebnih digitalnih podataka smanjili svoj digitalni otisak i njegove negativne posljedice na okoliš. Opće je poznato da preko polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i oblake, a da pri tom većina nije niti svjesna da se korištenjem oblaka stvara virtualni otpad koji izravno utječe na povećanje emisije CO2.

Brojne nepotrebne e-poruke, datoteke, aplikacije, duplikati fotografija i videozapisa predstavljaju digitalni otpad i individualni digitalni otisak. Digitalno čišćenje ne samo što oslobađa prostor u spremištima za pohranu u uređajima i u oblacima, čineći ih bržima, štedeći vrijeme i električnu energiju već izravno utječe i na stvarni okoliš.

Budući svatko može sudjelovati u aktivnostima digitalnog čišćenja, sudionici projekta, tijekom ove aktivnosti vrijedno su brisali nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate kao i nepotrebne fotografije i videozapise, odjavili se s nepotrebnih mailing lista, a rezultate svog digitalnog čišćenja objavili su na mrežnoj stranici World Cleanup Day i za nagradu osvojili certifikate. Kao projekt, rezultate zajedničkog digitalnog čišćenja prijavili su putem online obrasca i na taj se način uključili u Nacionalnu akciju digitalnog čišćenja 2022. koju u Republici Hrvatskoj koordinira Udruga Žmergo. Ova je aktivnost izravno utjecala na osvješćivanje online navika i potrebe za daljnjim smanjivanjem digitalnog otiska kroz prakticiranje redovite digitalne higijene.

Učenici su također u sklopu pete aktivnosti istražili, vrednovali i sistematizirati informacije o globalnim ciljevima održivog razvoja pri čemu su uporabom online alata vizualizirali glavne značajke svakog pojedinog globalnog cilja. Tijekom aktivnosti izgrađen je Padlet zid Globalni ciljevi za održivi razvoj (Sustainable Development Goals, SDGs) obogaćen brojnim edukativnim sadržajima, videozapisima, poveznicama na postojeće sadržaje, fotografijama i umnim mapama i kao takav čini bogatu kolekciju podataka sastavljenu od 20 digitalnih plakata, umnih mapa i prezentacija te više od 40 video zapisa koji predstavljaju pojedine ciljeve a posebnu vrijednost čine video zapisi učenika u kojima nude odgovore kako doprinijeti ostvarenju globalnih ciljeva. U svrhu realizacije aktivnosti, korišteni su brojni digitalni alati poput Thinglinka, Flipgrida i Fotografija za snimanje video zapisa, PosterMyWall, Canva i AdobeSpark za izradu plakata kao i Bubbl.us i Mindomo za izradu umnih mapa.

Stvorena je e-Knjiga pod nazivom “The Sustainable Development Goals (SDGs)” u kojoj se nalaze svi radovi nastali u sklopu ove aktivnosti. Za izradu e-Knjige korišten je Book Creator. Izrađen je i EscapeRoom putem kojega je svaki učenik mogao provjeriti koliko je dobro upoznao globalne ciljeve održivog razvoja. Kao takav, EscapeRoom sadrži pet izazova, a njihovo uspješno savladavanje, vodi na odredište gdje se nalazi zasluženi certifikat. Za izradu su korišteni Google obrasci. Sama aktivnost je obrazovnog, ali i zabavnog karaktera. Uključuje korištenje igrifikacije za podizanje svijesti i aktivne uključenosti u pružanju doprinosa ostvarenja ciljeva agende za 2030. Igrifikacija je ostvarena i uz pomoć aplikacije Wordwall pri čemu su učenici, u školama sudionicama projekta, na satima razrednika, odgovarali na odabrana pitanja.

U sklopu pete aktivnosti, u tijeku su pripreme za obilježavanje Dana činjenja dobrih djela #GoodDeedsDay u sklopu kojega će mladi eTwinneri pod vodstvom svojih nastavnika, osmisliti i provesti volonterske akcije s ciljem promicanja brige za druge, brige za okoliš i važnosti zajedništva u društvu a svi su pozvani biti nositeljima lokalnih i globalnih promjena s ciljem stvaranja pozitivnih promjena u svojoj zajednici i našem svijetu.