prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Online radionica za knjižničarke i knjižničare

Makerspace, Fablab, DIY pojmovi su koji se u Njemačkoj sve češće dovode u vezu s knjižnicama i sve više njemačkih knjižnica u svojim prostorima uređuje ovakve otvorene radionice. Makerspace naglašava bitne kompetencije knjižnica: one su mjesta učenja, komunikacije i (socijalnog) dijeljenja i sudjelovanja.

Knjižnice osim toga prenose kompetencije, prije svega one koje se tiču medijske i informacijske pismenosti. Knjižničnim ponudama i uslugama u sklopu makerspacea u fokusu je STEM: eksperimentiranje i programiranje potiču razvoj tehničkih kompetencija i samostalno učenje, prije svega kod djece i mladih. Iz tih su razloga teme poput ove također u fokusu rada knjižnice Goethe-Instituta Kroatien u području stručnog usavršavanja knjižničara i knjižničarki u Hrvatskoj.
 
Hrvatsko knjižničarsko društvo, Društvo bibliotekara Istre, Gradska knjižnica Rijeka i knjižnica Goethe-Instituta Kroatien 4. i 5. lipnja 2020. godine organiziraju online radionicu „Do it, code it, build it – makerspace u knjižnici”, koju će voditi Jessica Witt iz Središnje službe za knjižnice Savezne pokrajine Schleswig-Holstein. Jessica Witt osmislila je projekt „Mobilni makerspace” i koordinira ga od početka 2018. godine te vodi radionice za knjižničare i knjižničarke u Njemačkoj. Prije toga je šest godina radila kao ravnateljica Njemačke knjižnice u Tondern (Danska).
 
Jessica Witt će na radionici predstaviti ideju projekta „Mobilni makerspace“ i njegov nastanak uz odgovarajući teorijski input. Zatim će predstaviti primjere dobre prakse iz Njemačkih knjižnica u radu s makerspace-setovima i mogućnosti njihove integracije u rad knjižnica s djecom i mladima. Riječ je o setovima koji sadrže sve potrebne materijale, opremu i upute za rad s djecom i mladima u različitim STEM-područjima kao što su roboti i njihovo programiranje, struja i strujni krugovi, modeliranje i slično.