prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Oskari izvrsnosti

Na trećoj večeri Festivala izvrsnosti u organizaciji Centra izvrsnsti Splitsko-dalmatinske županije učenici Osnovne škole Slatine bili su nominirani u svih sedam kategorija i osvojili su četiri Oskara izvrsnosti za svoj projekt “Glas iz Slatina daleko se čuje”.

Već drugu godinu za redom održava se Festival izvrsnosti u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko dalmatinske županije na kojem se predstavljaju učenički projekti i proizvodi te se kroz tri večeri proglašavaju pobjednici.

Ove godine Festival izvrsnosti se održavao u Solinu od 5. do 7. lipnja u OŠ kraljice Jelene u i Gradskoj knjižnici Teatrin na način da su se prvi večeri predstavljale škole koje su sudjelovale u projektima Centra izvrsnosti: Čuvari baštine, Dalmatinski suvenir, Mother Earth i RAST. Čak 82 projekta su učenici predstavili u tri dana, a stručni žiri je donio odluku i nagradio najbolje. Prvo mjesto osnovnih škola u programu Čuvari baštine pripalo je OŠ Silvije Strahimir Kranjčević i njihovoj ‘Paškurici’ – pogačici ispisanoj ljubavlju”. U kategoriji srednjih škola u programu Čuvari baštine, prvo mjesto osvojili su učenici Obrtno tehničke škole u Splitu s projektom ‘Tradicijska izrada drvenih igračaka’.

Nagradu za najbolji projekt unutar programa RAST osvojila je Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split s projektom ‘Tranzicija – škola, kvart, grad’. Najbolji projekt unutar programa Mother Earth osvojili su učenici OŠ Josip Pupačić Omiš i OŠ Kamen Šine Split s projektom ‘Scream from deep sea pollution’. Vrhunac Festivala izvrsnosti je bila dodjela Oskara izvrsnsti za projekt CIMAJ (program Centra izvrsnosti multimedije i jezika). Predstavljalo se 13 osnovnih i srednjih škola, a Osnovna škola Slatine je predstavila svoj projekt ‘Glas iz Slatina daleko se čuje’ za koji su bili nominirani u svih sedam kategorija i osvojili čak četiri Oskara izvrsnosti.

Prvi Oskar im je uručen za video intervju s Feđom Klarićem koji je vodila učenica 7. razreda Marina Andrijolić, a koji možete pogledati na poveznici. Drugi Oskar izvrsnosti škola je dobila za kratki dokumentarni film Ča more znači snimateljice i redateljice Sare Jerković i novinara Filipa Škrobice, a koji je dostupan na poveznici. Treći Oskar izvrsnsti je bio veliko priznanje ostalih škola sudionica projekta CIMAJ za najbolju provedbu projekta u kategoriji osnovnih škola dok je četvrti Oskar izvrsnosti uručen kao Grand Prix – najbolji projekt u programu CIMAJ za školsku godinu 2022./2023. Veliko priznanje za malu otočnu školu koja broji oko 60 učenika. Svoje zadovoljstvo nisu krili učenici koji su marljivo i predano sudjelovali u projektu s voditeljicom projekta Marinom Ležajom i koordinatoricom Teom Radić.

Treba spomenuti i ostale škole sudionice ovoga zahtjevnog i poticajnog projekta. Tako su Oskarom izvrsnosti nagrađene i OŠ Marjan Split za u kategoriji najbolje vijesti i reportaže osnovnih škola za njihov ‘Posjet institutu za oceanografiju i ribarstvo’, dok je za istu kategoriju u srednjim školama Oskar izvrsnisti pripao Komercijalno-trgovačkoj školi Split za reportažu ‘Impressum’. Najbolji intervju srednjih škola pripao je učenicima V. gimnazije Vladimir Nazor Split za intervju s Tisjom Kljaković Gašpić.

Oskar izvrsnosti za najbolje reportere išao je u ruke učenika OŠ kralja Zvonimira Solin, dok je Oskar izvrsnosti za najbolje reporteri među srednjoškolcima pripao učenicima V. gimnazije Vladimir Nazor u Splitu.
Najbolji podcast osnovnih škola išao je u ruke učenika OŠ Josipa Pupačića Omiš i njihov ‘Podcast u Petici – Hamletovanje’, dok je Oskar izvrsnosti za najbolji podcast među srednjoškolcima pripao učenicima II. gimnazije u Splitu i njihov podcast ‘Rade Popadić: Dobar je novinar zainteresiran, marljiv i savjestan – na takvima je veliko breme odgovornosti’. Najbolji dokumentarni film srednjih škola napravili su učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split i njihov dokumentarac ‘Čuvari baštine na Hvaru’.

II. gimnazija Split je osvojila ostale sudionike projekta svojim projektom SveSTrani te su dobili Oskar izvrsnosti CIMAJevaca. Grand Prix u kategoriji srednjih škola išao je u ruke Komercijalno trgovačke škole Split i njihovom Digitalnom školskom listu ‘KonTaŠ’. Svi sudionici projekta CIMAJ su pokazali izvrsnost na djelu kroz različite medijske zadatke te su impresionirali jedni druge i voditelje projekta CIMAJ kreativnošću i kvalitetom svojih uradaka. Učenici i voditelji projekta iz Osnovne škole Slatine zahvaljuju svima koji su prepoznali i podržali njihov rad te poručuju kako će i dalje nastaviti težiti izvrsnosti.