prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvoren 15. Festival prava djece

U Centru mladih Ribnjak u Zagrebu okruglim stolom na temu “Pravo je vrijeme za slobodno vrijeme” započeo je 15. Festival prava djece poznat i pod motom “Mali festival za velike teme” u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator.

Festival prava djece ove godine ima temu slobodno vrijeme i odmor mladih, a u fokus stavlja filmsko-edukativne programe, projekcije dječjeg filmskog stvaralaštva, radionice, rasprave i okrugli stol.

Otvorio ga je predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić i naglasio kako je kod djece i mladih važno podržati njihovo slobodno vrijeme jer time postavljamo temelje za cjelovit razvoj i ispunjeno djetinjstvo.

Zahvalio je partnerima projekta – Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Uredu pravobraniteljice za djecu i Hrvatskom filmskom savezu, kao i Hrvatskom audiovizualnom centru, Gradu Zagrebu i Agenciji za elektroničke medije na financijskoj potpori. Budući da je 2023. godina proglašena Europskom godinom mladih, u sklopu festivala bit će organizirane i posebne aktivnosti kako bi se pružila prilika za jačanje vještina i kompetencija djece i mladih.

– Važno je postići ravnotežu između osnovnih prava djece: prava na obrazovanje i izvršavanje školskih obveza, ali i prava na slobodno vrijeme i igru koje je dio mentalnog zdravlja i kreativnim vještinama priprema djecu na život u odrasloj dobi, rekla je Carmen Gruber iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Diana Nenadić iz Hrvatskog filmskog saveza je naglasila da je važno pobuditi interese kod mladih za filmsko stvaralaštvo kao dio njihova slobodnog vremena, a Ingrid Pađen Đurić iz Hrvatskog audiovizualnog centra kako HAVC potiče filmsko opismenjavanje mladih nastojeći provesti implementaciju filmske pismenosti u redovni školski program.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku je uz Festival od samih početaka i bez njegove potpore ne bi se mogle provoditi aktivnosti. Predstojnica ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo navodi da u slobodno vrijeme djeca razvijaju značajne vještine, izražavaju se i komuniciraju te spoznavaju tko su i što su, te da kao društvo moramo štititi njihovo slobodno vrijeme koje je i zapisano u Konvenciji o pravu djeteta.

Okrugli stol moderirala je novinarka HRT-a Ivana Sučić, a na njemu su sudjelovali voditeljica i glazbenica Ida Prester, psihologinja Nada Kegalj, učenice osnovnih škola Anamarija Frigan i Sonja Dušek, učenici srednjih škola Petar Sturz Vujadinović i Antonio Horvatin te predsjednik Udruge Alternator Domagoj Morić.

Slobodno vrijeme nudi priliku djeci i mladima da se bave aktivnostima koje vole, istražuju svoje interese, razvijaju vještine, grade odnose i jednostavno se zabave, a u zaključku razgovora Ida Prester je dodala da je neovisno o školskim obavezama i aktivnostima važno slijediti sebe.

Dana 12. listopada u kinu Kinoteka održat će se projekcije filmova “Dnevnik Pauline P.” u 10 sati  te “Mali detektivi i tajna morskih dubina” u 13 sati.