prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorena izložba „Judita“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u povodu obilježavanja 500. obljetnice tiskanja prvoga izdanja Judite Marka Marulića pripremila je izložbu o tome prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanome na hrvatskome jeziku kao i njezinu autoru Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti. Izložba je otvorena 19. listopada, a svi zainteresirani mogu je razgledati do 2. studenoga 2021. godine.

Na otvorenju izložbe pozdravne riječi uputili su glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te izaslanik Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Ivica Poljičak. O epu Judita te građi Marka Marulića u fondu Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu govorila je dr. sc. Irena Galić Bešker, koordinatorica Zbirke, dok je koncept izložbe predstavila autorica izložbe i viša stručna savjetnica za odnose s javnošću u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Nela Marasović.

„Višestruka je i višeslojna povezanost i simbolika odnosa Marka Marulića i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te svega onog što on znači za hrvatsku kulturu i povijest. Marko Marulić simbol je hrvatskoga pisanog stvaralaštva, a Knjižnica, kao stoljetna čuvarica i riznica hrvatske knjige i hrvatske pisane riječi, svojim ukupnim fondom, a posebno Juditom, samo potvrđuje njegovo povlašteno mjesto u hrvatskoj i europskoj književnosti“, istaknula je na svečanome otvorenju izložbe glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Izložba na 15 izložbenih panoa tijekom Marulićeva životnog i stvaralačkoga puta predstavlja reprezentativni izbor građe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Osim Judite, nalazi se i izbor ostale građe koja je povezana sa životom i radom Marka Marulića – od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda tijekom stoljeća.

U prvome dijelu izložbe prikazan je život i rad Marka Marulića uvidom u njegov latinski te potom hrvatski opus koji u svojem fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Središnji dio izložbe prikaz je Judite, najznamenitijega djela Marka Marulića, čija su dva primjerka drugoga izdanja tiskanoga 1522. godine te jedan primjerak četvrtoga i petoga izdanja također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Marulićeva Judita bila je neiscrpan izvor nadahnuća u svim područjima ljudske djelatnosti te izložba donosi i prikaz njezine prisutnosti u Zbirci muzikalija i audiomaterijala kao i Zbirci zemljovida i atlasa Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Na izložbi su prikazani i najznačajniji pretisci Marulićeve Judite te njezino spominjanje u svjetskoj literaturi.

Mogu se pogledati i digitalizirana Marulićeva djela dostupna na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Virtualna izložba Marko Marulić izrađena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat digitalizacijskoga projekta Digitalna zbirka djela Marka Marulića provedenoga 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Izložba Judita organizirana je uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Godine čitanja 2021. Dio je programa Mjeseca hrvatske knjige 2021. te je pripremljena na poticaj Književnoga kruga Split i voditelja Centra za proučavanje Marka Marulića i njegova humanističkog kruga dr. sc. Bratislava Lučina na čijim se istraživanjima i autorskim tekstovima temelji sadržaj izložbe.

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.