prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorena izložba „Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti“ u NSK

Izložba Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti otvorena je 17. studenoga 2021. godine u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu u organizaciji Ministarstva branitelja Republike Hrvatske i Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, na svečanome otvorenju izložbe nazočnim uzvanicima prigodna obraćanja održali su i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević te predsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu red. prof. art. Tomislav Buntak, a program otvorenja moderirala je ravnateljica Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Ivana Andabaka.

Uz spomenute, na otvorenju izložbe sudjelovali su i izložbu razgledali potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Republike Hrvatske dr. sc. Mario Banožić, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Marta Kiš.

Na izložbi su predstavljena četiri umjetnička ostvarenja izabrana na međunarodnome natječaju vizualnih umjetnosti Žrtva Vukovara 1991. koji je pokrenut kako bi se, polazeći od kulture sjećanja i simbolike ratnoga stradanja Vukovara, otvorio dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generirala djela koja će ostati upisana u zajedničko sjećanje.

Djela su sada prvi put predstavljena javnosti, a objedinjuju četiri discipline iz širokoga raspona suvremene umjetničke prakse – slikarstvo, interaktivnu svjetlosno-zvučnu instalaciju, skulpturu i fotografiju. Riječ je o interaktivnoj zvučnoj i svjetlosnoj instalaciji A-létheia Ide Blažičko i Alexa Brajkovića, apstraktnoj monokromnoj slikarskoj kompoziciji Fragmenti Stjepana Šandrka, fotografskome poliptihu Vukovar in situ Vjerana Hrpke i kiparskoj instalaciji Slušatelj Vladimira Novaka.

Izložba će u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu biti otvorena do 30. studenoga ove godine i moguće ju je razgledati zajedno s izložbom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sloboda se njegovim imenom zove otvorenu početkom studenoga u velikome predvorju Knjižnice.

„Ove dvije izložbe koje se tako skladno nadopunjuju dajući sliku Vukovara i njegove žrtve iz različitih gledišta, od vjerodostojnih svjedočanstava o bitki za Vukovar i kulturi Vukovara do umjetničkoga doživljaja sudbine ovoga grada i njegovih stanovnika, dokaz su značaja Vukovara za hrvatski nacionalni identitet. Njima šaljemo i važnu poruku da, bez obzira na to gdje bili, Vukovar nosimo u srcu“, istaknula je u svojem govoru na svečanome otvorenju izložbe Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević, pozvavši građane da posjete ove izložbe ostvarene u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara kao i ovogodišnjega Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Više pojedinosti o izložbi Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti.

Autor fotografija: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU).

Vijest je prenesena s mrežnih stranica NSK-a.