prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorenje izložbe učeničkih radova „U svijetu likovnih umjetnika 5“

U predvorju OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja  utorak, 6. lipnja otvorena je izložba učeničkih radova „U svijetu likovnih umjetnika 5“. Izložbu je pripremila i otvorila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić, voditeljica projekta.

“U svijetu likovnih umjetnika 5” međunarodni je eTwinning projekt s nacionalnom oznakom kvalitete. Broj 5 označava godinu provedbe projekta. U ovogodišnjem projektu sudjelovale su učiteljice Jelena Cvijović i njezin 1.a razred i učiteljica Ružica Taragdžić i njezin 4. c razred.

Ove školske godine učenici 1. a i 4. c razreda imali su priliku upoznati 12 velikih umjetnika. Riječ je o Paulu Klee-iju, Joan Miróu, Paul Gauguinu, Juraju Dobroviću, Vincent van Goghu, Josipu Generaliću, Henriju Matissu, Mirni Sišul, Wassiliju Kandinsky, Salvador Daliju, Borisu Bućan i James Rizziju.

Učenici 4. c razreda u listopadu su slikali vrt krizantema po uzoru na poznatu Klee-ovu sliku „Vrt ruža“. U studenom su slikali tonove boja kroz geometrijski lik po želji kroz nijansiranje plave boje po uzoru na op art djelo „Polja“,tj. polje tonova boja, poznatu Dobrovićevu sliku. U prosincu su slikali Svetu noć po uzoru na poznatu Van Goghovu sliku „Zvjezdana noć“. U siječnju su slikali po svom izboru životinje ili ljude po uzoru na poznatu Miróovu sliku „ Osobe i pas pod suncem“. U ožujku su slikali seoske motive iz mašte po uzoru na poznatu Generalićevu sliku „Roda s djetetom“. U svibnju su slikali djecu u igri po uzoru na poznatu Gauguinovu sliku „Ta matete/Tržnica“.

Učenici 1. a razreda u listopadu su dobili zadatak oblikovati jesensko drvo trganjem papira u boji po uzoru na poznatu Matissovu sliku – Litografija pod naslovom „Prikaz biljaka“. Sljedeći zadatak u studenom bio je izraditi ježa od glinamola po uzoru na skulpturu u bronci Joana Miróa pod nazivom „Mjesečeva ptica“. U prosincu su crtali sretni grad iz mašte kombiniranjem boja i crta po uzoru na američkog pop art umjetnika čije sve slike zrače srećom i veseljem. Kuće imaju oči, usta, brkove, naočale i ukrašene su suncem, zvijezdama i ptičicama.

U siječnju su slikali Neobični sat po uzoru na najpoznatiju Dalijevu sliku Postojanost pamćenja (Mekani satovi). U ožujku su slikali proljetnice po uzoru na sliku Mirne Sišul „Jutro mi šapuće“. U travnju su slikali puževe po uzoru na poznatu Wassilijevu sliku „Kvadrati sa koncentričnim krugovima“ koristeći tempere i papirnate tanjuriće, i u svibnju su slikali neobičnu pticu po uzoru na Bućanovu „Žar pticu“.

Autori izložbe su učenici 1. a i 4. c razreda zajedno s učiteljicama Jelenom Cvijović i Ružicom Taragdžić u suradnji sa školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić. Otvorenju je nazočila ravnateljica škole Marijana Lucić zajedno s učiteljicama razredne nastave i njihovim učenicima.