prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Otvorenje izložbe učeničkih radova

U predvorju Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ Gunja u četvrtak, 6. lipnja 2024. godine, otvorena je izložba učeničkih radova „U svijetu likovnih umjetnika 6“.

Izložbu je otvorila školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić, voditeljica projekta. “U svijetu likovnih umjetnika 6” međunarodni je eTwinning projekt s nacionalnom oznakom kvalitete. Broj 6 označava godinu provedbe projekta. U ovogodišnjem projektu sudjelovale su učiteljice Jelena Cvijović i njezin 2. a razred i učiteljica Ružica Taragdžić i njezin 1. c razred.

Ove školske godine učenici 2. a i 1. c razreda imali su priliku upoznati 14 velikih umjetnika. Riječ je o Vincentu van Goghu, Henri Matissu, Wassily Kandinsky-ju, Yayoi Kusama, Heather Galler, Adamu Santani, Diani Beltran Herrera, Romeru Brittou, Aleksandru Srnecu, Ivanu Generaliću, Josipu Generaliću, Vjenceslavu Rihteru, Jasperu Johnsu i Kimmy Cantrallu.

Učenici 1. c razreda u listopadu su slikali igru boja, crta, točaka i geometrijskih likova po uzoru na poznatu avangardnu sliku Aleksandra Srneca. Na početku prosinca upoznali su rad Vjenceslava Richtera, a dobili su zadatak naslikati božićno drvce po uzoru na Richterovu sliku „SIS 4 Sistemsko slikarstvo“. Krajem prosinca su dobili zadatak naslikati svoju čestitku „Svetu noć“ po uzoru na poznatu Van Goghovu sliku „Zvjezdana noć“ iz 1889. godine.  U mjesecu ožujku upoznali su se s Ivanom Generalićem, a slikali su procvjetale grančice proljetnog grma forzicije po uzoru na njegovo djelo „Gladiole“ (1966.). U svibnju su slikali portret svog prijatelja ili prijateljice po uzoru na poznatu Matissovu sliku iz 1905. godine Madame Matisse.

Učenici 2. a razreda u rujnu, upoznali su rad Adama Santane, dobili su zadatak naslikati gljivu po uzoru na Santaninu sliku „A Mushroom World“. U mjesecu listopadu, učenici su dobili zadatak naslikati svoju željenu pticu iz mašte po uzoru na papirnate ptice Diane Beltran Herrera. U mjesecu studenome učenici su crtali motiv vučedolske golubice kroz pop art umjetnost brazilskog umjetnika Romera Brittoa. Na početku prosinca, upoznali su rad Yayoi Kusame i dobili su zadatak naslikati čizmicu za sv. Nikolu po uzoru na brojne Kusamine radove gdje vidimo mnoštvo točkica. Krajem prosinca upoznali su rad ruskog slikara Wassilyja Kandinsky i izrađivali čestitku gdje su nacrtali bor kojeg će ukrasiti kuglicama po uzoru na poznatu Wasilijevu sliku „Kvadrati sa koncentričnim krugovima“.

U siječnju su dobili zadatak naslikati zimu iz mašte po uzoru na poznatu sliku Josipa Generalića „Zima s vrbom“ iz 1986. godine. U mjesecu veljači upoznali su se sa samoukim umjetnikom iz Amerike – Kimmy Cantral i dobili su zadatak naslikati masku po uzoru na sjajne Kimmyjeve maske. U mjesecu svibnju upoznali su se sa svjetski poznatom američkom folklornom slikaricom Heather Galler, a dobili su zadatak naslikati cvijeće po uzoru na njezinu sliku Abstract Modern Floral Art. U mjesecu lipnju upoznali su se s još jednim američkim slikarom i kiparom Jasperom Johnsom, a dobili su zadatak naslikati svoju obitelj po uzoru na  Jasperov Sitotisak u bojama iz  1977. godine.

Autori izložbe su učenici 2. a i 1. c razreda zajedno s učiteljicama Jelenom Cvijović i Ružicom Taragdžić u suradnji sa školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić. Otvorenju je nazočila ravnateljica škole Marijana Lucić zajedno s učiteljicama razredne nastave i njihovim učenicima.