prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com
Einstein
Putovanje kroz vrijeme

Putovanje kroz vrijeme

Putovanje kroz vrijeme popularna je SF-tema još od 1895. kad je objavljen roman H. G. Wellsa „Vremenski stroj“ u kojem glavni lik vremeplovom otputuje 30 milijuna godina u budućnost. Od 1895. ta se knjiga stalno iznova tiska, a putovanje kroz vrijeme postalo je klasičnom temom mnogih SF-romana. U posljednje vrijeme započela su i znanstvena istraživanja o mogućnosti ovakvog putovanja.

Vukovarski gimnazijalci obilježili Dan broja Pi

Vukovarski gimnazijalci obilježili Dan broja Pi

Učenici Gimnazije Vukovar upotrijebili su maštu i  ove godine uz mentorstvo svoje nastavnice Suzane Osicka,prof. matematike i fizike, odlučili su  kroz razne plakate, savjete, citate, „okrugle“ slastice i grickalice, spojiti ugodno s korisnim i privući što veći broj učenika i nastavnika i potaknuti ih na razmišljanje o ovom međunarodnom danu broja pi. “Mašta je puno važnija od znanja. Može se sve znati, ali ništa ne napraviti, dok se sa malo mašte može napraviti sve.”(A.Einstein)

Vukovarski gimnazijalci obilježili Dan broja Pi

Heisenberg, Bohr i kvantna teorija

Zagrijavamo li postupno neku tvar, ona počinje zračiti; najprije infracrvenu, zatim vidljivu crvenu, onda žutu i konačno – kao u peći s vatrostalnom oblogom – plavičasto-bijelu svjetlost. No fizičari također govore i o „zračenju crnog tijela“, teoretskom stanju u kojem idealno tijelo apsorbira sve valne duljine zračenja koje ga obasjava, i samo zračeći sve valne duljine. Njemački fizičar Wilhelm Wien (1864.-1928.) postavio je 1893. godine matematičku jednadžbu koja je dobro opisivala zračenje crnog tijela na ljubičastom kraju spektra, ali nije dobro opisivala crveni kraj. (Wien je za svoj rad 1911. godine dobio Nobelovu nagradu.)

Vukovarski gimnazijalci obilježili Dan broja Pi

Albert Einstein i njegov pogled na svijet

Zasigurno ste na fizici učili ili ćete učiti sve o Einstenovoj teoriji relativnosti. No, kakva se osoba krije iza svjetski poznatog fizičara? Izuzetno zanimljiva osoba koja se nije bavila isključivo fizikom već je promišljala i o nizu problema s kojima se i danas susrećemo.