prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Einsteinov rukopis vezan uz opću teoriju relativnosti na aukciji

Jedan od radnih rukopisa Alberta Einsteina o općoj teoriji relativnosti, procijenjen na dva do tri milijuna eura, biti će ponuđen na dražbi, objavila je u srijedu aukcijska kuća Christie’s.

“Nesumnjivo se radi o najvrednijem Einsteinovom rukopisu ikada ponuđenom na aukciji”, priopćeno je iz Christie’s. Christie’s će aukciju održati 23. studenoga 2021. godine za kuću Aguttes.

Radi se o originalnom radu na 54 stranice kojeg su 1913. i 1914. u Zürichu redigirali slavni fizičar židovskog podrijetla i njegov suradnik i prijatelj Michele Besso, švicarsko-talijanski inženjer i sefardski Židov.

“Upravo zahvaljujući Bessu je taj rukopis i sačuvan, jer se Einsten, koji ga je smatrao tek običnim radnim rukopisom, sigurno ne bi njime zamarao”, pojašnjava Christie’s u priopćenju.

Nakon posebne teorije relativnosti koju je 1905. sažeo formulom E=mc2, Einstein je 1912. počeo raditi na općoj teoriji relativnosti.

“Einstein i Besso su se uhvatili problema koji je desetljećima mučio znanstvenu zajednicu: anomalije orbite Merkura. I uspjeli su riješiti tu zagonetku”, podsjeća Christie’s.

Drugi poznati dokument iz tog razdoblja, poznat kao “bilježnica iz Züricha” s kraja 1912. i početka 1913., nalazi se u arhivu Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu.