prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Vukovarski gimnazijalci obilježili Dan broja Pi

Učenici Gimnazije Vukovar upotrijebili su maštu i  ove godine uz mentorstvo svoje nastavnice Suzane Osicka,prof. matematike i fizike, odlučili su  kroz razne plakate, savjete, citate, „okrugle“ slastice i grickalice, spojiti ugodno s korisnim i privući što veći broj učenika i nastavnika i potaknuti ih na razmišljanje o ovom međunarodnom danu broja pi. “Mašta je puno važnija od znanja. Može se sve znati, ali ništa ne napraviti, dok se sa malo mašte može napraviti sve.”(A.Einstein)

Pojasnili su nam kroz najjednostavniju definiciju broja pi, kako  se radi o  transcendentalnom realnom broju, koji je zadan kao omjer opsega i dijametra bilo koje kružnice, cija je približna vrijednost 3,14159. Pi je takoder poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj. Numerička vrijednost pi, zaokružena na 64 decimalna mjesta, jest: pi = 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923.

Saznali smo i povijesnu činjenicu da je prvi čovjek koji je odlučio proslaviti dan broja pi bio  fizicar Larry Shaw. Godine 1988. u društvu nekolicine kolega promarširao je kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu. Pritom su jeli ukusne voćne torte, a koju godinu kasnije prešli su i na pizze – jedino je bitno bilo da su servirane porcije kružnog oblika.

Nezasitni ljubitelji kružnih slastica otišli su i korak dalje pa 28. lipnja slave dan 2pi i stoga smažu duplu količinu torti!

A gimnazijalci ne bi bili gimnazijalci da matematiku nisu povezali sa fizikom i informatikom te smo saznali još nekoliko interesantnih činjenica. U tome su im pomogle njihove nastavnice Karolina Dvojković, prof.fizike i Sanja Pavlović Šijanović, prof.informatike.

14.03. obilježava se godišnjica rođenja fizičara i matematičara Alberta Einsteina koji je bio jedan od najvećih znanstvenih genija svih vremena. Ovaj izuzetno plodan znanstvenik je najpoznatiji po svojoj teoriji relativnosti, a Nobelovu nagradu za fiziku je 1921. godine dobio za objašnjenje fotoelektričnog efekta.

Uslijedili su i neki njegovi najpoznatniji citati: 

  1. “Teorija je kad se sve zna, a nište ne funkcionira. Praksa je kad sve funkcionira, a nitko ne zna zašto.”
  2. “Oni koji nikad nisu pogriješili, nikad nisu ni isprobali nešto novo”.
  3. “Dvije su stvari beskonacne – svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran”.
  4. “Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naucila u školi.”

Citatom  “Puno je teže razbiti predrasudu nego atom” (A.Einstein),  učenici Gimnazije Vukovar pokušali su približiti operativni sustav Linux navodeći razloge zbog kojih ga ne treba odbijati iz straha od promjena.

Linux je ime za jezgru (engl. kernel) računalnog operacijskog sustava sličnog Unixu, ali najčešće i za cijeli operacijski sustav baziran na toj jezgri. Linux je dobio ime po svom izvornom autoru Linusu Torvaldsu. 14. ožujka 1994 predstavljena je verzija Linuxa 1.0.0. čime su otvorena vrata za razvoj open-source sustava.  

Svoju tezu: „Krajnje je vreme da prijedete na Linux“ potkrijepili su predstavljanjem 10 razloga zbog kojih bi smo trebali prijeći na Linux – zaboravite na racunalne viruse,učitava se brzo, stabilan je, organizacija radne površine,nakon instalacije imate sve osnovne programe,imate i sve drivere, za update dovoljan je samo jedan klik miša, dok čekate da se operativni sustav instalira, možete pretraživati Internet kako bi što manje vremena izgubili tijekom instalacije, prilikom poteškoća obraćate se linux zajednici i na kraju SVE JE BESPLATNO!

Danas znamo da se PI nalazi posvuda oko nas – od umjetnosti, boja i glazbe do najnovijih otkrića. Čak i u novoj teoriji superstruna. Od najsitnijih konstituanata materije do čitavih grozdova galaksija – PI je tu negdje.(pogledajte što o njemu kaže web stranica http://www.piday.org/)

Nakon niza edukativnih sadržaja počastili smo se ukusnim okruglim slasticama i poželjeli jedni drugima „Sretan dan pi!“