prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Festival knjiga i planina “Brdo knjiga”

“Brdo knjiga”, prvi hrvatski i regionalni festival planinama inspirirane književnosti, održat će se od 12. do 15. svibnja u Samoboru i okolnom gorju a nudi bogat program književnih promocija, izleta, predavanja, radionica i drugih sadržaja za sve ljubitelje knjiga i planina.

U samoborskom Centru za mlade Bunker te okolnom Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje održat će se 20-ak književnih, planinarskih i interaktivnih događanja. Organizatori najavljuju tri večeri razgovora s piscima i planinskim kreativcima uz predstavljanja knjiga, pothvata i projekata te sudjelovanje 30-ak ljudi “od planina i kulture” iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Knjigu “Nemogući uspon: Alex Honnold, El Capitan i svijet penjanja” penjača i publicista Marka Synnotta predstavit će V.B.Z.-ov urednik Drago Glamuzina. Alpinisti Marija i Andrej Štremfelj govorit će o svojoj knjizi “Objem na vrhu sveta”, a o knjizi “Planinarski vodič po Hrvatskoj” njezin autor Alan Čaplar.

Dvije radionice o odabiru najbolje planinarske opreme za sve uzraste održat će speleolog i pripadnik HGSS-a Luka Havliček, te Aleksandar Brborović, planinski vodič s UIMLA licencom. Najavljena su i dva predavanja o himalajskom alpinizmu za srednjoškolce “Nebo puno Himalaje” gorskog spašavatelja, alpinista i putopisca Darka Berljaka.

Edukativno-kreativne šumske radionice za djecu osnovnoškolskog uzrasta održat će Robert Pjajčik iz Šumarije Samobor, te koordinatorica programa “Šuma školi – škola šumi” Ivana Miškulin.

Otvaranje festivala obilježit će u četvrtak, 12. svibnja, u Bunkeru scensko čitanje knjige “Što sam naučio na planini” Milana Majerovića-Stilinovića uz pijanističku pratnju Mateja Meštrovića, nakon čega će Zehrudin Isaković, autor planinarskih vodiča po BiH, uputiti “poziv u planine Bosne i Hercegovine”.

U okruglom stolu “Planina kao inspiracija” sudjelovat će pisac Ivica Prtenjača, arhitekt Ivan Juretić i bloger Mirko Bjelan; o “70 godina od rođenja Nejca Zaplotnika”, autora kultne knjige “Put”, na okruglom stolu govorit će alpinisti Marija Zaplotnik Jamnik i Tomaž Jamnik Mišo te pisac i prevoditelj Sinan Gudžević, a u programu “Planinski boogie s Edom Popovićem” s cijenjenim piscem razgovarat će Roman Simić.

Najavljena su i dva organizirana izleta u Žumberak i Samoborsko gorje, a sve će zaokružiti dvije izložbe, izložba fotografija iz američkih nacionalnih parkova “Jugozapadna utjeha” Davorina Mancea te izložba najduhovitijih tvitova gorske službe spašavanja “Trending #HGSS70”.

Ulaz na sva događanja je besplatan!