prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Parkour – vještina svladavanja prepreka

Parkour je vještina koja nam omogućava da istražimo potencijal našeg tijela. Daje mogućnost prelaženja i fizičkih i mentalnih prepreka s kojima se susretnemo, bez obzira nalaze li se one u prirodnoj ili urbanoj okolini, u potrazi za kretnjama koje spajaju djelotvornost i kontrolu.

Jedina potrebna oprema su obična majica, udobna trenirka i par udobnih tenisica.
Parkour je prirodna metoda razvijanja ljudskog tijela kako bi bilo sposobno kretati se sto brze i efikasnije, koristeći pritom okolinu koja je oko nas. Ovo umijeće kretanja ne zahtjeva posebne pribore za vježbanje. Tijelo je jedino oruđe. Moglo bi se klasificirati kao atletska disciplina pristupna svima, jer se sastoji od svih prirodnih vještina čovjeka: trčanje, skakanje, penjanje…

Ova vještina je nastala u Francuskoj pod nazivom art du déplacement, a  razvio ju je David Belle. Okružen obitelji koja se sastojala od sportskih heroja, David je stekao određene vještine i sposobnosti ograničene sportovima koje je trenirao (gimnastika, atletika i borilačke vještine) pa je stvorio vještinu u vlastitom stilu bez materijalnih ograničenja.Francuski režiser Luc Besson prikazao je ovu vještinu u mnogim svojim filmovima pa smo tko elemente parkoura mogli vidjeti u filmu Taxi 2, Yamakasi te Benlieue 13 u kojem glumi i sam začetnik parkoura David Belle.

Trčanje, puzanje, skakanje, te ostale metode poput hvatanja za objekte, vješanje i balansiranje su bit onoga sto pokreče ovu vještinu, a sve za jedan cilj: nikada biti zaustavljen ijednom preprekom, bilo da se radi o zidu, ogradi, drveću, kamenju, vozilima, ponorima, nego se sa svakim prelaskom prepreke prilagoditi. Ovaj način kretanja postojao je od početka vremena, kada su prvi ljudi trebali izvježbati vještinu kretanja za lov, napad i obranu. Kasnije, posebne skupine poput Ninja, te još kasnije komandosa, učile su kretnje kako bi im pomogli pri napadačkim misijama. Danas, vatrogasci, vojnici i specijalna policija još uvijek uče kako se kretati kako ne bi bili spriječeni preprekama.

Pristupačan svima koji su 15 godina ili stariji (zbog neophodnog fizičkog razvoja), Parkour omogućava razvijanje fizičke spreme i koordinacije dok istovremeno razvija snagu uma, odlučnost, motivaciju, snagu, izdržljivost, okretnost i hrabrost: bitne kvalitete u životu!