prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Perpetuum mobile – Evolution

U sklopu Erasmus+ projekta “Perpetuum mobile – Evolution” učiteljica matematike Željka Hanžek iz Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica, provela je osam dana u Kraljevini Nizozemskoj (od 20. do 27. travnja 2022. godine), u jednoj od najgušće naseljenih država (oko 400 stanovnika po kvadratnom metru).

Velik dio zemlje se nalazi ispod razine mora, a oko petine površine sačinjava upravo voda. Ovo je četvrti Erasmus+ projekt uškoli, a treći u kojem sudjeluje učiteljica matematike kao članica tima koja piše projekte i aktivno sudjeluje u provođenju istih.

Njezino odredište u kraljevini Nizozemskoj nije bio glavni grad Amsterdam već mali gradić na istoku zemlje oko 135 km udaljen od glavnog grada. Ima izvrsnu povezanost vlakom s polascima svakih pola sata. U Ommen je putovala avionom iz Zagreba do Amsterdama presjedanjem u Beču/Frankfurtu, a iz Amsterdama do Ommena (1 h i 40 min) vlakom na vjetar. Sudjelovala je u struktiriranom tečaju po nazivom “Practicing Couching Training”, jedinstveno osmišljenom sedmodnevnom treningu koji naglašava učenje aktivnim sudjelovanjem i treniranjem praktičnih alata i metoda komunikacije i učenja matematike kretanjem. Mjesto održavanja tečaja

Ostali sudionici su bili iz Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Estonije, Makedonije, Italije, Poljske, Češke, Francuske, Gruzije (ukupno 30 polaznika). Svaki dan su radili od 11 sati ujutro do 22 sata uz pauze za obroke i između pojedinih vježbi tako da je bilo vrlo malo slobodnog vremena za razgledavanje. Obišla je centar mjesta i najstariju zgradu, reformiranu crkvu Brigitta, kasnogotičku građevinu posvećenu sv. Brigiti, Muzej minijatura i nekoliko vjetrenjači u blizini. Prošetala je ulicama grada popločenim tamnocrvenom opekom koja je vidljiva i na pročeljima kuća/građevina dobro organiziranih i uređenih okućnica.

Posljednji dan boravka, povratak kući, iskoristila je i za kratko razgledavanje glavnog grada Kraljevine Nizozemske. Gužva je bila iznimno velika jer su svi slavili Kraljev dan, 27. travnja 2022. godine. Sudjelovanje u Erasmus+ projektima uči nas organizaciji putovanja do najsitnijih detalja, samostalnosti, oslanjanju na same sebe u savladavanju nenadanih izazova koji nas mogu zateći na putu u nepoznata mjesta u kojima nikada nismo bili. Iznimno su korisni jer učimo radeći te razvijamo osobne i profesionalne potencijale.