prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Picigin proglašen zaštićenim kulturnim dobrom

Picigin – društvena igra loptom uvršten je u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture RH, te postao zaštićeno nematerijalno kulturno dobro. Picigin je nastao u Splitu i smatra ga se 'najsplitskijom' igrom.

Picigin je društvena igra loptom koja se izvodi u plićaku pješčane plaže gdje igrači, stojeći u moru, nabacuju loptu koja ne smije dodirnuti morsku površinu. Iako je raširen među mlađom populacijom, u njemu sudjeluju brojni igrači, bez obzira na spol i na dob. Osnovni je cilj igre da lopta mora biti što dulje u zraku.

Kultno su igralište za picigin Bačvice, splitska pješčana plaža. Otuda se, zbog svoje atraktivnosti, proširio po čitavoj hrvatskoj obali i razvio u specifične lokalne stilove i varijante. Najviše se igra u srednjoj Dalmaciji u priobalju i na otocima, ali i u ostalim hrvatskim priobalnim mjestima ali na rijekama u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Igra slična piciginu nastala je prije 6000 godina u zemljama Srednje Amerike. Igra se u plićaku, na pješčanoj plaži, a najpovoljnija je dubina do gležnja, zbog lakoće trčanja, a dovoljno je duboka i za ublažavanje pada. Picigin se s vremenom dorađivao u ljepoti, borbenosti, atraktivnosti i stilu igrača. Sadašnji picigin, koji je sinteza svih bivših stilova, zahtijeva od igrača izgrađenu tehniku udarca objema rukama, naročit refleks i odraz, maštovitost poteza, brzinu, akrobatski skok, osjećaj za prostor, preciznost i veliku izdržljivost. Picigin je spoj odbojke, tenisa, akrobatike, vaterpola i borilačkih sportova. Pritom je važan psihološki, odnosno sociopsihološki, element igre.

Broj igrača nije striktno određen, premda se optimalan učinak postiže s 5 sudionika, od kojih su dva sidruni (tehničari), a ostali su trkači, raspoređenih u peterokut, dodaju se loptom – balunom (obrađena teniska loptica). Dopuštena je mješovitost postava po spolu i dobi. Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i strogih pravila. Moto igre glasi: “moreš činit ča te voja, ma balun mora ostat suv”.

Za potrebe sudionika u natjecateljskoj igri izdana su pravila koja su priredili članovi Ekološkoga društva 'Picigin Bačvice'. Društvo je osnovano 1999. godine s ciljem planiranja rada i razvitka ekološke zaštite okoliša uvale Bačvice, zaštite tradicijskih rekreacijskih sadržaja na kupalištu, a osobito igre picigina. Entuzijasti igraju picigin tijekom cijele godine, a u novije je vrijeme na Bačvicama postavljen reflektor za noćnu igru.

Tradicija je igranje novogodišnjega picigina – prvoga dana nove godine, a od 2005. godine održava se i turnir Prvenstvo svita u piciginu. Također, u Medulinu je 2005. godine osnovana udruga Pešekan – Udruga za promicanje igre picigina, u čijoj organizaciji se dva puta godišnje održavaju turniri u piciginu, jedan u srpnju, a drugi u kolovozu. Na svakom se turniru okupi od 100 do 130 igrača te višestruki broj navijača. Igrači se tako upoznaju, međusobno se druže, potpomažu te demonstriraju svoja umijeća u piciginu.

Fotografija je preuzeta s portala Jutarnji.hr.