prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pipi Duga Čarapa putuje Hrvatskom i upoznaje njezine ljepote

Projektna nastava oblik je nastave koji učenike potiče na učenje na kreativan način pri čemu je učenik aktivni sudionik u procesu učenja. Budući da učenici pozdravljaju takav način obrade nastavnog sadržaja, učitelji u Osnovnoj školi Jurja Dobrile unatrag nekoliko godina osmišljavaju i realiziraju projekte koji kod učenika podižu motivaciju za učenje. Jedan od nedavno provedenih nedavno je realiziran pod nazivom “Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje”. 

Projekt je to kojeg je osmislila učiteljica Martina Mihalić koja u švedskom Helsingborgu poučava učenike hrvatske nacionalne manjine. Ideja projekta je da lutka Pipi, lik poznate švedske spisateljice Astrid Lindgren, putuje po školama u Hrvatskoj i upoznaje različite krajeve zapisujući svoje dogodovštine u svoj dnevnik. Na taj način učenici u Švedskoj imaju priliku učiti o svojoj zemlji na zabavan i kreativan način, a učenici škole domaćina na različite načine poučavaju Pipi o tradiciji i kulturi svoga kraja. Projekt se provodi putem portala eTwinning namijenjenog međunarodnoj suradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole te je on nastavak prošlogodišnjeg projekta “Pipi Duga Čarapa upoznaje Hrvatsku” koji je prepoznat na nacionalnom i europskom nivou.

Pipi je prošlog tjedna boravila u rovinjskoj školi i provela nezaboravan tjedan prepun aktivnosti u matičnoj i područnim školama Bale i Rovinjsko Selo. Učenici su joj se jako razveselili pa su je rado prošetali gradom pokazujući joj znamenitosti Rovinja ispričavši joj ponešto o kulturi, tradiciji i povijesti našeg grada. Pipi je upoznala je rovinjske ribare, naučila kako su se spravljala tradicionalna rovinjska jela i što se običavalo spravljati za Božić, sudjelovala je na božićnim radionicama u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta te iskoristila priliku da ode na klizanje s našim učenicima. U Balama je posjetila MMC Ulika i saznala kako se proizvodi maslinovo ulje te kako su u podmorju Bala pronađeni ostaci dinosaura, dok se u Rovinjskom Selu naučila je što su to istarski kažuni, čemu su služili I zašto su Seljanima toliko važne maškare.

A kako je naša gošća ipak došla posjetiti školu, rado se pridružila učenicima na nastavi te je učila vrste riječi na hrvatskom jeziku, utvrdila koje su povijesne znamenitosti primorskih krajeva, čitala je lektiru…“Nije učenicima lako,” zaključila je Pipi i jučer otišla na put za Garešnicu. Tamo će s učenicima učiti o posebitostima Bjelovarsko-bilogorske županije, sve zapisati u svoj dnevnik koji se u svibnju vraća u Helsingborg te će poslužiti tamošnjim učenicima za bolje upoznavanje i učenje o Hrvatskoj. Zasigurno će im svidjeti i crtice iz Pipinog dnevnika zapisane za vrijeme njezina posjeta Rovinju.

Obzirom da je naša škola još prošle godine sudjelovala u zajedničkom projektu Country from the box s kolegicom iz Švedske, ove školske godine Škola je Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijavila projekt Istarska tradicija na švedskom stolu koji je zadovoljio uvjete Natječaja te će u svibnju sljedeće godine osmero učenika naše škole imati priliku osobno posjetiti učenike hrvatske nacionalne manjine u Helsingborg i iz prve ruke predstaviti im tradiciju naše Istre. Boravkom u hrvatskim obiteljima naši će učenici imai priliku iz prve ruke upoznati način života malih Hrvata u Švedskoj te će im zasigurno to biti iskustvo koje će zauvijek pamtiti. Nesumnjivo – Škola za život na Dobrilin način!