prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Podvodna ekologija

Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je u Osnovnoj školi Bakar edukativnim predavanjem o tajnovitom podvodnom svijetu.

Poput svemira, morske dubine bude maštu, izazivaju znatiželju i privlače svojom tajnovitošću. Daleko od površine i plićaka svijet podmorja je čudesno mjesto koje nas uvijek posebno privlači i fascinira. More u svojim dubinama krije svašta, a morske dubine često kriju odgovore na mnoga pitanja.

Školu je posjetio vrsni ronioc i podvodni istraživač morskih dubina Velimir Vrzić. Za učenike je održao predavanje o podvodnoj ekologiji i volontiranju s ciljem zaštite i očuvanja podmorja. Pričao je o svojoj ljubavi prema ronjenju, spašavanu rijetkih i čudesnih morskih bića i o dosadašnjim morskim podvizima. Učenicima je otkrio da je do sada tijekom ronjenja naišao  na mnoge zanimljive predmete: amfore, potopljene brodove i podvodne mine. Naglasio je da uživa u dnevnim i noćnim zaronima, ali da roni s plemenitim ciljem kako bi pomagao biljkama i životinjama u moru i kako bi očistio podmorje. Učenici su sa zanimanjem pratili inspirativno predavanje, a najzanimljivije su im bile priče o opasnim uvjetima s kojima se susretao na terenu.

Ono što veseli i daje nadu jest spoznaja da se more i morske dubine mijenjaju što znači da čovjek postaje bolji prema prirodi. Ekološka svijest je na višem nivou zahvaljujući pojedincima koji poput gospodina Vrzića dobrinose boljem i čišćem podmorju. Upoznati neustrašivog, plemenitog i hrabrog ronioca koji je svoj život posvetio podvodnom istraživanju i ekologiji za učenike je bio poseban događaj. Svjesni da morske dubine trebaju našu pomoć vjerujemo da se i među učenicima kriju budući ronioci koji će se predano baviti istraživanjem Jadrana s ciljem zaštite podvodnog svijeta.