prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Portugalsko Erasmus iskustvo SŠBJJ-a iz Zaprešića

Na drugoj po redu mobilnosti dvogodišnjeg Erasmus+ KAA2 projekta Raising Responsible Citizens Srednja škola Ban Josip Jelačić iz Zaprešića sudjelovala je  u Portugalu od 28. 9. 2019. do 5. 10. 2019. Pet profesorica (Željka Brezni, Zdravka Kramarić, Ankica Šarić, Zvonimira Špoljar, Željka Winkler) i tri učenice (Matea Pernar, Sara Sajić i Tena Šusterić) provele su sedam nezaboravnih dana prožetih učenjem, ali i kulturnim i zabavnim sadržajima.

Tema mobilnosti bila je demokracija, a učenici su se u partnerskoj srednjoj školi u gradiću Benaventeu bavili temom Challenges: EU and the Future of Democraty, a profesori temom New Methodology: Coaching a 21st Century Classroom – Key Competences on School Education. 

Učenici su, uz nekoliko radionica koje su imale za cilj osnaživanje interkulturalnih kompetencija i team buildinga, simulirali rad u parlamentu, zajednički napisali deklaraciju u kojoj su iznijeli svoja razmišljanja i zahtjeve oko važnih pitanja kao što su: ekologija, obrazovanje, mediji i sloboda.

Nastavnici su održali nekoliko radionica svojim kolegama na kojima su demonstrirane nove metode poučavanja vezane uz medije i demokraciju. Tako je prof. Šarić održala predavanje Erasmus koordinatorima na temu “Creating an eBook with lesson plans”, prof. Winkler nastavnicima na temu “How Media Literate are you?”, a prof. Kramarić i Špoljar održale su radionicu učenicima s temom “Enhancing intercultural understanding”.

Osim rada u školi, sudionici mobilnosti bili su i na stručnim ekskurzijama u Lisabonu u kojima su posjetili Parlament te u Sintri, gradu pod zaštitom UNESCO-a. Također, posjetili su i najzapadniju točku kontinentalne Europe – Cabo da Rocu.

Ova mobilnost još je jače osnažila odnose pet međunarodnih srednjih škola (iz Grčke, Hrvatske, Poljske, Portugala i Turske), a učenicima i profesoricama pružila nezaboravnu razmjenu znanja i iskustava te ojačala mnoga stara i stvorila mnoga nova prijateljstva. 

SŠBJJ opet je dokazala kako je mnogo više od jedne male gradske škole.