prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Pošalji svoj eksperiment na 30 km visine i osvoji 30.000 kn

Ako si srednjoškolac ili srednjoškolka i na barem jedno od sljedećih pitanja možeš ili želiš pozitivno odgovoriti onda si prava osoba da se prijaviš na Tim Stellar Stratosfera natječaj!
 

Želiš li osmisliti eksperiment s kojim se nešto mjeri na 30 km iznad površine Zemlje? Zanima te znanost ili tehnika? Imaš li ideje o svojim malim ili velikim istraživačkim radovima? S kolegama i kolegicama u slobodno vrijeme pričaš o znanosti? Imaš li konkretno pitanje o atmosferi na 30 km visine? Zanima te svemir i astronomija? Zanima te svemirska industrija?

O čemu se radi? Tim Stellar okuplja znanstvene stručnjake širom svijeta s podružnicama na četiri kontinenta: Sjeverna Amerika, Australija, Azija i Europa. Tim Stellar je jedan od 22 međunarodna tima koji sudjeluju u Google Lunar Xprize što je, do sada najveće međunarodno natjecanje svih vremena. Namjera GLXP je učiniti nešto što čovječanstvo nje učinilo od 70-ih godina prošlog tisućljeća, a to je uspješno slijetanje robotskog vozila na Mjesec.

Suradnici u Timu Stellar imaju impresivno iskustvo u svemirskoj industriji, poput suradnje s NASA-om i njihovim misijama od Apolla 11 do Challengera, izgradnji svemirskog broda “Space Shuttle”, kreiranju sistema na međunarodnoj svemirskoj stanici (International Space Station). A sada Tim Stellar omogućuje srednjoškolcima da samostalno osmisle eksperimente koji će im odgovoriti na njihova pitanja te da ih pošalju na više od 30 km visine.

Natječaj Tim Stellar Stratosfera uključuje podizanje balona sa samostalno osmišljenim eksperimentima u stratosferu naše Zemlje. Na natječaj se može prijaviti neograničeni broj timova iz bilo koje srednje škole. Članovi stručne komisije odredit će prvih 20-30 timova i njihove eksperimente koji će sudjelovati u natječaju na temelju originalnosti i kvalitete osmišljenih eksperimenata. Natječaj je raspisan 15. studenoga 2013. uz napomenu da je rok za dostavu prijava 15. siječnja 2014. godine.

Sami eksperimenti kao i pripadna tehnička dokumentacija trebaju se dostaviti Timu Stellar do 25. ožujka 2014. Tim Stellar odgovoran je za financiranje podizanja i pronalazak balona, dok su prijavljeni timovi odgovorni za kreativno osmišljavanje, izradu i financiranje samih eksperimenata do maksimalne težine od 150 g.

Inženjeri unutar tima Stellar rade intenzivno na uspostavi prijenosa leta uživo što bi bilo jedinstveno na svjetskoj razini. Za potrebe dizanja balona, navigacije i komunikacije s balonom dovode Roberta Branda čak iz Australije. Brand drži svjetski rekord u broju uspješno podignutih balona u stratosferu i njihovog lociranja nakon povratka na površinu Zemlje.

Po završenom natječaju i objavi prikupljenih podataka od strane prijavljenih ekipa, Tim Stellar i članovi stručne komisije nagradit će tri najbolja tima nagradama od 30.000 kn za prvo mjesto, 20.000 kn za drugo mjesto i 10.000 kn za treće mjesto. Te nagrade pripadat će isključivo prijavljenim ekipama i njihovim članovima. Tim se smije sastojati od maksimalno šest osoba od kojih dvije ne moraju nužno biti srednjoškolci.

Ukoliko se ukaže prilika, Tim Stellar će ponuditi suradnju i financirati daljnji razvoj ideje. Stoga je ovaj natječaj savršena prilika da oko sebe okupiš zainteresirane kolege i kolegice i da se okušaš u svemirskim istraživanjima. Za početak dovoljno je da ti i tvoj tim prijavite što prije svoj interes za sudjelovanje u natječaju, bez ikakvih obveza na mail: natjecaj@teamstellar.org nakon čega ćete dobiti dodatne informacije o samom natječaju.