prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjet Francuskoj Polineziji

Od 1. do 11. lipnja 2013. u sklopu projekta Agricultural Conditions in Different Climatic Zones (ACDC) programa Leonardo da Vinci Agencije za mobilnost, dvoje djelatnika i dvojica učenika Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci posjetili su škole partnere u projektu s Francuske Polinezije. 

Mobilnost su odradili i ostali partneri u projektu: srednja poljoprivredna škola iz Lanškrouna i poljoprivredna tvrtka iz Lanškrouna u Češkoj Republici, tako da je sve skupa u ovoj mobilnosti bilo 13 osoba. Na Tahiti su putovali Josip Šuker, Vlatka Vujčić, Mislav Kovačević (učenik 3.d) i Leo Matak (učenik 2.e). 
 
Tijekom tih sedam dana boravka na otocima Tahiti, Raiatea i Tahaa, posjetili smo gradonačelnike mjesta u kojima smo boravili, primio nas je i ravnatelj tamošnje agencije za obrazovanje, a susreli smo se i s državnim tajnikom Republike Francuske koji je u to vrijeme posjetio otok Tahaa. Na Tahitiju nas je dočekao i ispratio Gregoire, koordinator projekta na Francuskoj Polineziji.
 
Predstavnici hrvatske škole su svuda srdačno dočekani, te su bili oduševljeni toplinom i susretljivošću tahićanskoga stanovništva te njihovim prijateljskim i neposrednim odnosom prema gostima.
 
Pokazali su svoju tradiciju i kulturu u pjesmi i plesu, gosti su kuhali zajedno s domaćinima u tahićanskoj pećnici (kruh od banane, slastice od egzotičnoga voća), degustirali voće i povrće kojega nema u Hrvatskoj, sudjelovali u tradicionalnim igrama, a muški dio družine okušao se u ratničkom plesu haka. Prilikom svakog posjeta dobili su cvjetni vijenac oko vrata ili ogrlicu napravljenu od školjaka.
 
Najzanimljivije je bilo druženje s učenicima iz škola partnera, CJA Raiatea i Tahaa, koji su prezentirali svoje vještine: izrada lokalnih glazbenih instrumenata i namještaja, prerada bambusa, ekološki uzgoj hrane i kuhanje. U objema školama učenike potiču na poštivanje i održavanje polinežanske tradicije i tahićanskoga jezika, tako da su svi učenici vični sviranju tradicionalnih instrumenata i izvođenju tradicionalnih plesova i pjesama. 
 
U sklopu projekta obišli su ekološku farmu za uzgoj voća i povrća, plantažu vanilije i naučili sve o uzgoju kokosa. Informacije o uzgoju vanilije i kokosa bile su posebno zanimljive jer su iz prve ruke saznali sve o sadnji tih biljaka, sazrijevanju, nametnicima, održavanju i njihovoj upotrebi u svakodnevnom životu. 
 
Noćili su u bungalovima obiteljskih pansiona i na motuu – malom otoku načinjenom od koralja, pijeska i vapnenačkih stijena gdje od vegetacije prevladavaju kokosove palme. Motui su karakteristični za Francusku Polineziju tako da je svaki veći otok okružen nizom motua. 
 
Nakon sedam dana provedenih s domaćinima i predstavnicima škole iz Češke Republike, osmi dan su se oprostili s njima i ranim jutarnjim zrakoplovom krenuli prema Los Angelesu i Parizu. S nestrpljenjem očekuju novi susret ove jeseni u Vinkovcima.