prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Posjet učenika meteorološkoj stanici

Učenici 6. razreda Osnovne škole Vilima Korajca iz Kaptola u sklopu izvanučioničke nastave geografije posjetili su 18. listopada 2022.godine meteorološku stanicu Vidim u Kutjevu.

Riječ je o agrometeorološkoj stanici smještenoj na istoimenom brdu Vidim na 270 metara nadmorske visine koja je ondje postavljena upravo iz potrebe mjerenja i praćenja meteoroloških podataka bitnih za vinogradare kutjevačkog kraja. Dežurni meteorolog Vlado Baričević upoznao je tako učenike s uređajima i mjernim instrumentima unutar meteorološke stanice. Učenici su se upoznali s najvažnijim meteorološkim instrumentima kao što su: heliograf, anemometar, kišomjer i geo-polje (termometri na 2, 5,10, 20,30, 50 i 100 cm u tlu).

Upoznali su se i sa samom meteorološkom kućicom. Unutar meteorološke kućice, koja je postavljena tako da joj ne smetaju atmosferilije izvana, a smještenu na dva metra od tla i okrenuta prema sjeveru, nalaze se mjerni instrumenti za temperaturu i vlagu zraka: suhi i mokri termometar, termometri koji očitavaju najnižu i najvišu dnevnu temperaturu, kao i higrograf. Stanica vrši preko 20 mjerenja, a podatci se šalju u Državni hidrometeorološki zavod u Zagreb. Na ovakav način učenici su izašli iz okvira svakodnevne učioničke nastave, te učenjem na terenu na drugačiji način približili si znanja iz meteorologije.