prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Praksom do posla

25 učenika Ekonomsko-birotehničke škole stručnu praksu odradilo je u Wroclawu (Poljska). To im je omogućeno sudjelovanjem u Erasmus+ projektu Praksom do posla (2019-1-HR01-KA102-060254) kojega provodi Ekonomsko-birotehnička škola, a kojega je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u iznosu od 52.229,00 €.

Partner primatelj, odnosno domaćin u gradu Wroclawu, u Poljskoj je organizacija Futurum. Domaćin je dogovorio stručnu praksu u tvrtkama te se pobrinuo oko smještaja, kulturoloških aktivnosti i svih praktičnih detalja za vrijeme boravka naših učenika. Mobilnost se održala u razdoblju od 16. do 30. studenoga 2019. godine.

Kako je sudjelovati moglo 25 učenika, a zainteresiranih je bilo mnogo više, škola je organizirala natječaj za odabir sudionika s jasno propisanim kriterijima. Prijaviti su se mogli učenici 2., 3. i 4. razreda u zanimanjima ekonomist, poslovni tajnik, upravni referent i hotelijersko-turistički tehničar. Na natječaj je prijavljeno više od 50 učenika, a odabrani sudionici su nakon natječaja pohađali pedagoške, kulturološke i jezične pripremne radionice kako bi bili spremni za novo okruženje, stručnu praksu na engleskom jeziku i snalaženje u velikom gradu.

Sudionici mobilnosti na put su krenuli u ranojutarnjim satima u subotu, 16. studenoga, kako bi na svoje odredište stigli do poslijepodnevnih sati. Smješteni su bili u hostelu, po dolasku su dobili i pokaze za javni prijevoz tako da su slobodno mogli istraživati grad. U nedjelju su se sastali s predstavnicima partnera domaćina koji su im dali upute o stručnoj praksi i tvrtkama u kojima će je pohađati. Također, u nedjelju je organiziran i obilazak grada te upoznavanje s voznim redom gradskih autobusa i tramvaja.

Od ponedjeljka su učenici krenuli na stručnu praksu u dodijeljene im tvrtke, od hotela, putničkih agencija, marketinških tvrtki, instituta do odvjetničkih ureda. Učenike su prvi dan na stručnu praksu vodili predstavnici partnera domaćina. Svi poslodavci iznimno su zadovoljni stručnim znanjima i vještinama učenika, iznenađeni su kako dobro hrvatski učenici govore engleski jezik te brzinom i lakoćom kojom su izvršavali zadane zadatke. Svi poslodavci su na evaluacijskim upitnicima istaknuli kako bi sudionicima ponudili posao na temelju onoga što su pokazali za vrijeme stručne prakse.

No, učenici nisu samo radili, slobodno vrijeme iskoristili su za upoznavanje Wroclawa i Poljske. U slobodnom vikendu su obišli Dvorac Ksiaz u Walbrzychu te podzemne tunele nastale u 2. svjetskom ratu.

Uz to, učenici su posjetili i Zoološki vrt u Wroclawu, Povijesni muzej Wroclawa te vidikovac na Sky Toweru, najvišoj zgradi u Poljskoj.

Učenici su cjelokupnim iskustvom i više nego zadovoljni, kroz dvotjednu mobilnost imali su priliku unaprijediti stručna znanja i vještine, primijeniti naučeno u školi u stvarnim poslovnim situacijama, a uz to proširiti i osobne vidike.

Neki od dojmova učenika:

„Do sada, iskreno moram reći, ovo je jedno od najkorisnijih i najzanimljivijih iskustava koje sam imao priliku doživjeti.“ (L. F.)

„Osobno mi se ovo cjelokupno iskustvo svidjelo. Nešto potpuno novo, drugačije okruženje, kultura, ljudi, upoznavanje novih ljudi, mogućnost razgledavanja grada. Naučio sam mnogo toga novoga, stekao dojam kako je raditi u uredu, komunicirao na engleskom… Sve pohvale za organizaciju projekta!“ (Roman Šimunović)

„Iskustvo koje sam stekla tijekom stručne prakse mogu nazvati jednim od, do sada, najboljih stečenih iskustava te sam ponosna na sva svoja novostečena znanja, te osobe (djelatnike škole) koje su mi to omogućile!” (P. J.)

„Stručna praksa u Poljskoj me se dojmila jer sam poboljšala svoje komunikacijske vještine, upoznala puno zanimljivih ljudi sličnih meni. Rad mi se svidio jer smo radili u grupama i nismo bili pod velikim pritiskom.“ (E. G.)

 

Autorica teksta i fotografija: Marija Deanković, koordinatorica projekta