prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Praktičnost i sigurnost skraćenih poveznica – je li moguće postići oboje?

U vremenu hibridnog obrazovanja i sveprisutnog e-učenja, jednostavan pristup i efikasno dijeljenje online sadržaja visoko su na ljestvici prioriteta. Tehnika koja olakšava i pojednostavljuje pristup online sadržajima je skraćivanje poveznica, odnosno postupak promjene dugih URL-ova (Uniform Resource Locator) u kraće verzije.

URL je standardizirana adresa koja označava jedinstvenu lokaciju resursa na internetu, a prilikom skraćivanja generira se nova, kraća verzija originalnog URL-a koja zadržava iste informacije o odredištu resursa, ali je pri tom smanjena i pogodnija za uporabu. Iako ova tehnika donosi brojne prednosti, samo odgovornim korištenjem izbjegavaju se potencijalni rizici.

Primarni razlog za skraćivanje URL-ova leži u praktičnosti i estetici. Duži URL-ovi mogu djelovati nespretno, teško ih je podijeliti putem platformi koje podržavaju određeni broj znakova ili mogu jednostavno izgledati neprivlačno na mrežnim stranicama. Osim estetskih razloga, skraćivanje URL-ova omogućuje praćenje analitike i znatno olakšava upravljanje poveznicama.

Nastavnici svakodnevno koriste različite tehnološke alate kako bi podijelili korisne materijale i resurse bilo međusobno bilo sa svojim učenicima. To uključuje slanje poveznica na dodatne materijale poput članaka, videa, prezentacija ili vježbi, dijeljenje instrukcija, rasporeda ili ostalih informacija važnih za nastavu. Ujedno koriste odgovarajuće platforme za upravljanje učenjem i/ili društvene medije kako bi olakšali komunikaciju i dijeljenje resursa. Skraćivanje URL-ova omogućuje jednostavniju, pristupačniju i čitljiviju dodjelu pristupa ciljanim sadržajima. Nadalje, nastavnicima omogućuje praćenje klikova i aktivnosti povezanih s podijeljenim resursima čime stječu uvid koliko su često resursi korišteni, preuzeti i sl. te na osnovu analitike mogu prilagoditi svoje nastavne strategije.

Dulji URL-ovi često sadrže nazive datoteka ili putanje do određenog resursa na serveru, što može otkriti više informacija no što je potrebno ili poželjno. Na mrpimjer, uz naziv mape i datoteke, mogu sadržavati i korisničko ime ili identifikator, što bi neovlaštenim korisnicima moglo omogućiti uvid u strukturu servera ili pristup osjetljivim podacima. Stoga, skraćivanje URL-ova može i značajno poboljšati sigurnost u online okruženju. No, u čemu je onda problem sa skraćivanjem poveznica? Iako skraćivanje URL-ova omogućava brojne prednosti, postoji i nekoliko potencijalnih nedostataka. Jedan je od njih gubitak transparentnosti. Kako skraćeni URL-ovi ne otkrivaju punu adresu stranice, nameće se pitanje autentičnosti i/ili sigurnosti poveznica. Tako na primjer skraćeni URL koji ne sadrži informacije o domeni ili putanji do odredišnog sadržaja, otežava procjenu pouzdanosti i sigurnosti poveznice. Ovaj je nedostatak, posebno problematičan u situacijama kada je važno provjeriti izvor (autentičnost) poveznice, poput situacija u kojima se dijele poveznice na osjetljive resurse. Skraćeni URL-ovi mogu biti iskorišteni za skrivanje zlonamjernih sadržaja ili izvršavanje napada poput phishinga, dok ih neki servisi ili platforme mogu i blokirati radi zaštite korisnika.

Stoga je važno znati kako provjeriti je li skraćena poveznica sigurna prije no što izvršimo bilo kakvu radnju. Postoji nekoliko metoda koje su vrlo jednostavne i koje se primjenjuju kako za mrežne stranice, tako i za skraćene URL-ove, a koje nam omogućuju utvrđivanje sigurnosti poveznice.

Pritiskom na ikonu lokota (prikaži pojedinosti o vezi) u adresnoj traci mrežnog preglednika moguće je provjeriti certifikat o sigurnosti mrežne stranice. Certifikat pruža informacije o tome je li veza enkriptirana i je li identitet mrežne stranice provjeren od strane pouzdanog izdavatelja certifikata. Određeni servisi za skraćivanje URL-ova poput TinyURL i Bit.ly pružaju opciju pregleda čime omogućuju vidljivost cjelovite poveznice prije klika. Dovoljno je upisati skraćeni URL u adresnu traku mrežnog preglednika i za TinyURL umetnuti „preview“ između „http://“ i „tinyurl.com“ a za Bit.ly dodati „+“ na kraju skraćenog URL-a. Korištenjem ove tehnike, otkriva se cjeloviti URL što pomaže u procjeni sigurnosti i autentičnosti poveznice.

Postoje i online alati koji omogućuju unos skraćenog URL i dobivanje cjelovitog URL koji stoji iza njega. Alat getlinkinfo.com uz cjeloviti URL pruža i dodatne informacije poput naziva dokumenta, opisa, preusmjeravanja i vanjske poveznice. Alat https://unshorten.it/ uz cjeloviti URL, naziv i opis dokumenta pruža i ocjene sigurnosti (Provided by Web of Trust) koje uključuju pouzdanost i sigurnost za djecu te Crnu listu (Blacklists) koja donosi informaciju je li mrežna stranica označena kao nepoželjna ili opasna. Alat urlxray.com ne donosi dodatne informacije, no prikazuje cjeloviti URL. Korištenje ovih alata omogućuje detaljnu analizu skraćenih poveznica i pomaže u procjeni sigurnosti prije posjeta mrežnoj stranici. Istovremeno, smanjuje rizik od potencijalnih prijetnji poput phishinga ili distribucije zlonamjernog softvera. Poželjno je i slijediti prakse koje ne iziskuju dodatne resurse, primjerice koristiti opisni tekst poveznice s cjelovitim URL-om, izbjegavati skraćivanje URL-ova za stranice koje zahtijevaju prijavu, osigurati informacije o destinaciji na koju poveznica vodi te redovito provjeravati i ažurirati postojeće poveznice.

Skraćivanje URL-ova predstavlja praktično rješenje koje nastavnicima olakšava dijeljenje, a učenicima pristup korisnim materijalima. Međutim uz tu praktičnost dolazi i potreba za prevencijom mogućih sigurnosnih rizika. Stoga, važno je primjenjivati odgovorne prakse kako bi se osiguralo sigurno i učinkovito korištenje ovih tehnika u obrazovanju.