prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Premijera predstave “Postolar i vrag” u Zagrebačkom kazalištu lutaka

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave “Postolar i vrag” nastale prema djelu Augusta Šenoe, u režiji Zorana Mužića, koja će se održati u petak, 18. ožujka, u 19 sati.

Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak, 17. ožujka u 18 sati. Prve izvedbe u slobodnoj prodaji 19.3.2022. u 11 i 18 sati ne 20.3.2022. u 11 sati.

Postolar i vrag Augusta Šenoe, iznova postavljen na lutkarskoj pozornici nakon nekoliko godina stanke, klasična je ginjolska predstava te time i posveta dugoj srednjoeuropskoj tradiciji lutkarstva. Cjelovito je prenesen ritmičan i svima dobro poznat tekst Šenoine pripovijetke u stihu koji će djeci biti dragocjen uvod u djela tog velikog hrvatskog pisca, a roditeljima drag podsjetnik na djetinjstvo („Ide vrijeme, dođe rok, eto vraga skok na skok…“). Dok će djeca uživati u živopisnom i živahnom nadmetanju postolara i vraga, roditelji će zasigurno prepoznati slojevit podtekst Šenoine priče o Postolaru koji od mukotrpnoga rada jednostavno ne može prehraniti djecu tako da će mu jednoga dana prekipjeti pa će poželjeti pomoć makar i od samoga vraga.

Ako pošten, marljiv postolar ne može preživjeti čak niti ako šije cijele noći, a ruke su mu „ižuljene od zle muke“, kakva li je to strašna nepravda i nema li se čovjek pravo pobuniti protiv tako uređena svijeta? Cijeli taj složen podtekst potiče nas da se zamislimo nad time tko su danas postolari, a tko vragovi te tko nam što nudi i za koju cijenu.

Režiju potpisuje Zoran Mužić, skladatelj je Mate Matišić, dramaturginja je Petra Mrduljaš, kreatorica lutaka i scenografije Gordana Krebelj, a oblikovatelj svjetla Vilim Sever.

U predstavi glume: Anđelko Petric, Borna Galinović, Ivan Bošnjak, Matilda Sorić, Daniela Čolić-Prizmić te Mladen Čutura.