prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Preventivni program “Trgovanje ljudima”

Prevencija trgovanja ljudima dio je preventivnog programa Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. Radionice “Dvije djevojčice” provodi pedagoginja te obrađuju konkretne slučajeve. Predavanje drže djelatnici Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Učenici su i ove godine mogli saznati odgovore na pitanje što je uopće trgovanje ljudima, gdje se i kada događa, kako, tko su trgovci ljudima, tko su žrtve i u kojoj mjeri je prisutno. Na ta i mnoga druga pitanja učenicima je odgovorila Barbara Vukalović, policijska službenica za prevenciju Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Policijska službenica je učenicima objasnili da trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava. Čuli su i da su žrtve trgovanja ljudima najčešće osobe iz siromašnijih zemalja. U potrazi za boljim životom odlaze u ekonomski razvijenije zemlje. Tu su i mlađe osobe, u najvećem broju slučajeva žene i djeca. No, sve češće i muškarci. U tim nastojanjima, nažalost, postaju laka meta trgovaca ljudima. Cilj trgovanja ljudima je stvaranje ilegalnog profita od kojeg zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše tako da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava.Presentation1

S obzirom na to da će učenici uskoro ulaziti u svijet rada, savjetovano im je da se prilikom ostvarivanja kontakta s poslodavcima raspitaju o njihovim referencama, obave dostupne provjere o poslodavcu, koriste otvorene izvore pri prikupljanju podataka, obave razgovor s poslodavcem oko uvjeta zapošljavanja, zarade, plaćanja i doprinosa, zatraže primjerak i pojašnjenje ugovora o zapošljavanju, da ne dopuste drugim osobama da umjesto njih rješavaju administrativna pitanja glede zapošljavanja, da savladaju osnove stranog jezika u slučaju odlaska u inozemstvo, naprave presliku osobnih dokumenata te da putnu ispravu daju na uvid samo ovlaštenim službenicima.

Učenici su izrazili zadovoljstvo temom i predavanje, shvatili su što je trgovanje ljudima i o kakvom se globalnom problemu radi, kakve su njegove posljedice i kako se od njega zaštiti te se nadamo da se neće imati prilike susretati s tim problemom. U drugom dijelu učenici će na radionicama analizirati konkretne slučajeve i osvještavati ovu tematiku, ali i jačati svoje životno važne vještine.