prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prezentacija projekta SŠ Bana Josipa Jelačića – Kovačić Ante, neka te učenici pamte! u predivnoj zaprešićkoj Vršilnici

U novouređenoj zaprešićkoj Vršilnici Novih dvora Jelačićevih u subotu, 8. lipnja 2019. godine, održana je prezentacija projekta učenika SŠ Bana Josipa Jelačića iz Zaprešića Kovačić Ante, neka te učenici pamte!, a poticaj je za projekt 130. godišnjica smrti književnika našega zavičaja Ante Kovačića čije ime nose brojne institucije u našoj sredini, a roman U registraturi na popisu je srednjoškolske lektire.

 

Učenici su prije svega pokazali da odlično poznaju digitalne aplikacije Canvu i Padlet jer su na nastavi Hrvatskoga jezika pod mentorstvom prof. Zdravke Kramarić i Politike i gospodarstva pod mentorstvom prof. Zvonimire Špoljar izrađivali straničnike i plakate s citatima iz romana U registraturi, ali i natpise političkih stranaka onoga vremena koje smo otisnuli i pokazali javnosti upravo u predivnom ambijentu Vršilnice.

U projektu su sudjelovali učenici trećih razreda naše škole, ali i učenici OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice.

Jednosatni su program vodili učenici 3. razreda Lara Tomić i Fran Mršo, a političkim su nas govorima onoga vremena oduševili Antonio Fuček kao Ante Starčević i Fran Mršo kao Matija Matković.

U glazbeni dio programa uveo nas je naš učenik Ivan Tečić koji je na harmonici izveo glazbeni lajtmotiv Arsena Dedića iz serije U registraturi.

Pogledali smo i tri kratka filma, također radove učenika: Posljednji dani hrvatskog velikana Ante Kovačića Ivana Modrića (film o književnikovoj smrti nastao kao rezultat suradnje naše škole i Muzeja Psihijatrijske klinike Vrapče), Sučeljavanja političkih stranaka Ane- Laure Ukić, Jane Rafaele Šimić, Matije Matkovića i Frana Mrše (film o sučeljavanju stranke prava i narodne stranke nastao u suradnji s FKVKZ-om Zaprešić), Kovačić Ante, neka te učenici na terenu pamte! Brune Ferenca (film o terenskoj nastavi u Mariju Goricu).

Osim toga, ugostili smo i poznatoga redatelja Darija Harjačeka i razgovarali s njim na način da su učenici-glumci: Borna Regvar kao Ante Kovačić, Lovro Saraf kao Jožica Kičmanović, Mecena kao Ivan Modrić, Ivica kao Noa Jurić Šinkec, Laura kao Iva Knežević  odabrali ulomak iz romana U registraturi, dramatizirali ga nakon čega su gostu postavljali pitanja. Na taj smo način povezali književni tekst s Gavellinom predstavom U registraturi koju je i režirao spomenuti redatelj.

Prikazali smo našim posjetiteljima kako nam je bilo na terenskoj nastavi u Mariji Gorici 26. ožujka 2019. na kojoj smo posjetili školu u koju je pisac išao, rodnu kuću, u općinskoj knjižnici postavili izložbu te prezentirali naše glumce, filmove, plakate, straničnike, a na kraju smo terenske nastave imali i simulaciju pravoga glasanja pa smo te glasove i zbrojili kako bismo mogli najzaslužnije učenike nagradili  knjigom U registraturi koju nam je za ovu prigodu donirala Mozaik knjiga. Sljedeći su učenici dobili nagrade: Tina Ujević (najbolji plakat), Kiara Končurat (najbolji straničnik), Bruno Ferenec (film o terenskoj nastavi), Ivan Modrić (film o Vrapču), Ana Laura Ukić, Matija Matković, Jana Rafaela Šimić  i Fran Mršo (film o političkim strankama), Lara Pintarić (fotografije sa svih događanja), Ema Vrbanović i Lorena Behrić (dvije velike oslikane drvene plohe s  likom Ante Kovačića i okvir za fotografiranje s likovima iz filma), Ivana i Marija Matić za kviza Kahoot!

Nakon završetka programa  učenici su se fotografirali s oslikanim okvirom, a poslužili se se i brkovima na štapićima iz Kovačićeva vremena koje su izradile naše učenice frizerskoga smjera.

Svoje su dojmove posjetitelji zapisali u knjigu koju smo nazvali Mali crnoruhi čovo baš prema nazivu Ivičina spisa iz romana.

Na kraju nas je novinarska skupina iz OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice izvijestila o svim aktivnostima koje su imali u ovoj školskoj godini kao spomen na velikoga pisca, a KUD Zgubidan sa svojom scenskom igrom Odlazak cugom na plac veselo je zaključio našu prezentaciju projekta.

U ovaj smo projekt uključili i brojne suradnike: Mariju Bartolić, voditeljicu zavičajne zbirke Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića, Mirka Škoca, ravnatelja Općinske knjižnice Ante Kovačića iz Marije Gorice, Jasnu Horvat, ravnateljicu OŠ Ante Kovačića iz Marije Gorice, Anu Mlinar, prof. Hrvatskoga jezika iz OŠ Ante Kovačića, Maju Kralj, knjižničarku iz OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici kao i mr. sc. Snježanu Spitzmüller, voditeljicu Muzeja Klinike za psihijatriju Vrapče, ali i KUD Zgubidan.

Zadovoljni ostvarenim rezultatima, zaključili smo da će projekt  i ovakva suradnja živjeti i dalje.

Izložba postavljenih radova u Vršilnici ostala je otvorena za javnost, a sve ćemo materijale dijeliti sa suradnicima prema potrebi budućih projekata.

Ponosni smo jer smo još jednom dokazali kako su naša zavičajna djela temelj od kojega treba krenuti u otkrivanje i domaće, ali i strane književne baštine i kako za to otkrivanje imamo učenike koji se mogu nositi s izazovima novoga vremena.