prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Prijelazi topline

Na dodatnoj nastavi, učenici 8. razreda Osnovne škole Ivana Lovrića pod vodstvom nastavnice iz fizike Andree Norac, snimali su termografskom kamerom Seek Thermal Reveal XR. Uz pomoć kamere promatrali su i otkrivali emitiranje infracrvenog zračenja, koje je nevidljivo ljudskom oku.

 

 

Učenici su na dodatnoj nastavi ostvarili sljedeće obrazovne ishode:

  • povezati promjenu unutarnje energije i toplinu:      
  • opisati pojavu koja nastaje prilikom dodira tijela više temperature i tijela niže temperature
  • opisati primjere prijelaza topline vođenjem, strujanjem i zračenjem
  • usporediti i razlikovati dobre i loše vodiče topline.

Učenici su snimali prijelaz topline s jedne metalne kocke na drugu, istih dimenzija, ali različitih temperatura. Također, učenici su snimali i prijelaz topline s metalne kocke na drvenu kocku jednakih dimenzija.

Termografskom kamerom prikazali su što se događa kad se zagrijane metalne kocke jednako vremena nalaze na podlozi od metala i stiropora. Zanimljivo je vidjeti što se događa kad u vruću vodu istovremeno uronimo pločice jednakih dimenzija od cinka, bakra i olova. Pojasnili su zašto prilikom kuhanja koristimo drvenu i plastičnu žlicu, a ne metalnu. Prikazali su i promjene na metalnoj pločici kad se s jedne strane zagrijava svijećom. Termografskom kamerom zabilježili su prijelaz topline pri miješanju vode više i niže temperature, kao i što se događa kad se utezi od aluminija i bakra, jednakih dimenzija, zagrijani na iste temperature istovremeno stave u hladnu vodu. Prikazali su prijelaz topline sa zagrijane grijaće ploče na posudu s vodom, kao i tijek njezinog zagrijavanja. Termogramom su objasnili zašto pregrijano mlijeko često hladimo u posudi s vodom.

        

Snimili su površinu grijače ploče, zagrijani radijator i prostor oko njega, a posebno je zanimljivo vidjeti što se događa kad žarulja na stalku istovremeno osvjetljava bijelu i crnu metalnu ploču, učvršćene na jednakoj udaljenosti, s obje strane žarulje.

Radiometričke toplinske slike pohranjene u .jpeg formatu, a učenici su povezali kratke video sadržaje koje je nastavnica postavila na svoj Youtube kanal.

Pogledajte prezentaciju s učeničkim radovima.