prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Proglašeni dobitnici nagrade “Luka Ritz“

Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škola bez nasilja uručene su u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Filipu Emanuelu Babiću u kategoriji osnovnih škola i Borni Papu u kategoriji srednjih škola.

Filip Emanuel Babić, učenik je 8. razreda Osnovne škole “Nikola Tesla” Rijeka. Strpljiv, empatičan, desna ruka učenicima od dolaska prvog učenika iz Ukrajine do danas. Zahvaljujući njemu svaki se učenik brzo uklopio u razred. Učenici ga smatraju dobrim prijateljem, veselom osobom koja je uvijek spremna pomoći, stoji u obrazloženju nagrade.

Borna Pap, učenik je 2. razreda Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka. U obrazloženju nagrade stoji da se radi pozitivnom mladom čovjeku koji pokazuje inspirativnu nesebičnost i humanost u svakodnevnom djelovanju. Samozatajan je, skroman, sa snažnim osjećajem za pravdu, prihvaćanja različitosti i nenasilno rješavanje sukoba. Izrazito je omiljen i prihvaćen među učenicima i nastoji biti kreator prijateljskog ozračja, istaknuto je.

Posebna priznanja dodijeljena su Ivoni Švajdi, učenici 6. razreda Osnovne škole Stjepana Radića Čaglin te Ani Tomašek, učenici 3. razreda Gimnazije Sesvete.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je dobitnicima nagrada, istaknuvši da će ona ostati simbol promicanja tolerancije i življenja na način da se uvažavaju drugi i drugačiji i da se u školu i iz škole ide s osmijehom na licima bez bojazni za bilo kakav oblik sukoba, maltretiranja, vršnjačkog ili bilo kojeg drugog nasilja.

“Škole moraju biti sigurno mjesto u kojima će se svi osjećati dobro i ugodno”, poručio je ministar. Dodao je da je, s obzirom na dostupnost digitalnih alata gdje u tren oka bilo kakvi sadržaji postaju dostupni djeci, kada se širi masa informacija i dezinformacija, potrebno iznaći način kako ih zaštititi od negativnih posljedica, a istovremeno im dati oblik obrazovanja da ono pozitivno, što stoji na raspolaganju od digitalnih tehnologija, itekako pridonosi njihovom formiranju osoba i edukaciji.

Dobitnik nagrade Filip Emanuel Babić je rekao da nije napravio nešto što svi ne bi mogli, a za to je, kaže, potrebna ljubav u srcu i želja za pomaganjem. “Za pomoći je potrebno pogledati oko sebe i razmisliti kome treba pomoći. Svijet možemo promijeniti samo zajedno”, poručio je.

“Mislim da bi svatko od nas trebao pomagati u svakoj prilici kad se nađe. Na nasilje se ne treba odgovarati nasiljem i ne smije ga se tolerirati”, rekao je Borna Pap.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 132,72 eura mjesečno. Škola koju pohađa učenik, dobitnik Godišnje nagrade, također dobiva posebno priznanje.