prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Djeca Sunca”

Učenici Osnovne škole Ivana Lovrića u Sinju uključili su se u novi projekt pod nazivom “Djeca Sunca”. Projekt je bio usredotočen na tri važna cilja, integracija djece s Down sindromom u zajednicu, rušenje predrasuda i učenje toleranciji i prihvaćanju različitosti.

Učenici i nastavnici, sudionici projekta “Djeca Sunca” tijekom 2019. godine su radeći na projektu, zajednički učili o Down sindromu i i planirali projektne aktivnosti. Projekt “Djeca Sunca ” pokrenuli su Zoran Samardžić, profesor povijesti i geografije i Andrea Milošević profesor rehabilitator iz COO Juraj Bonači Split, voditeljica Područnog odjeljenja u Sinju.. Projektni partneri bili učenici i roditelji šestih razreda..

Cilj projekta je educiranje učenika o Down sindromu i osvještavanje o tome što su dezinformacije i kako prepoznati lažne vijesti, inkluzija učenika s Down sindromom kroz radionice i priredbu, razvijanje tolerancije i empatije kod učenika, kao i istraživanje učinaka upotrebom IKT digitalnih alata u nastavi za razvoj digitalnih kompetencija. Cijeli projekt je razrađen po modulima u kojima planirane aktivnosti za učenike i nastavnike traju od ožujka do krahja prosinca. Na samom početku projekta razrednici i voditelji su dogovorili projektne aktivnosti.

Iz škole u projektu sudjeluju učenici 6. razreda razrednici i Zoran Samardžić, učitelj mentor koji je nositeljj projekta u školi. U stvarnom okruženju učenici i nastavnici škola sudionica će se povezati, podijeliti iskustva i zajedno razvijati pozitivno radno okruženje. Kroz radionicu i izrade božićnih čestitki, prodjanu izložbu i božićnu priredbu.

Sindrom Down je jedan od najčešćih genetskih poremećaja. Evidentirano je da se javlja u omjeru 1/700 novorođene djece. Pogrešno je shvaćati da su to bolesna djeca. To nije bolest nego cjeloživotno stanje koje sa sobom nosi niz problema. Pravovremenim reagiranjem i ranom intervencijom mnoga djeca s Down sindromom uspješno se integriraju u redovne programe vrtića i škola. Primarna dijagnoza često je popraćena s dodatnim oštećenjima: vida, sluha, srčanih deformacija, hipotonija mišića i intelektuanih oštećenja. Ukoliko su oštećenja veća, nužno je osigurati dodatne edukacijsko-rehabilitacijske postupke i uključiti ih u posebne ustanove odgoja i obrazovanja. Sva djeca s Down sindromom prolaze kroz jednake razvojne faze kao i sva druga djeca, samo što je njihov ulazak u pojedinu fazu nešto sporiji i kasniji, a ‘ostanak’ u toj razvojnoj fazi je nešto dulji.

Kako bi pokazali da su i ova djeca jednako vrijedna, prva projekta aktivnost je provedena tako da su se učenici  sinjske podružnice Centra “Juraj Bonaći” odlučili priključiti učenicima u školi. Školu je posjetilo 15 učenika s Down sindromom Centra “Juraj Bonaći” – Podružnice Sinj. Učenici i njihovi nastavnici dočekali su goste u veselom i toplom raspoloženju. Cijela škola je bila obilježena šarenim čarapicama kao simbolom Down sindroma. Nakon upoznavanja učenici su podijeljeni u grupe koje su zajednički prisustovali nastavi geografije, hrvatskog jezika i radionici oslikavanja koju je organizirala knjižničarka. Na satu geografije učenici su kroz igru u parovima učili o kontinentima, a najviše im se svidila igra Čovječe, ne ljuti se. Na satu hrvatskog jezika učenici su učili o filmu i kako nastaje film, naravno da su i gledali film. U knjižnici su oslikavali čarapice. Druženje je proteklo u veselom i razdraganom tonu.

U okviru projekta stvarat će se okruženje za razmjenu iskustava učenika i nastavnika. Projekt omogućava uvažavanje međusobnih razlika i omogućuje širenje horizonta sudionika. Sudionici projekta naučit će komunicirati s kolegama na način da razvijaju kritičko mišljenje, kreativnost, maštu, radoznalost, međusobnu komunikaciju, suradnju, timski rad i odgovornost.​ Suradnja projektnih partnera će se odvijati i prema potrebi.

Tijekom cijelog listopada, studenog i prosinca provodili su se razni oblici i metode rada kako bi se aktivirali učenici. Koristile su se suvremene metode i radionice na kojima su učenici izađivali ukrase i čestitke. U mjesecu prosincu organizirali su prodajnu izložbu čestitki i ukrasa. Na Šetalištu Alojzija Stepinca, u okviru manifestacije ‘Advent u Sinju’  otvoren je božićni sajam rukotvorina Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači ispostava Sinj. Korisnici centra, odgajateljice i učenici  okupili su se i s radošću izložili svoje radove koje su strpljivo izrađivali. Projekt je vrlo važan jer suradnjom učenicima se dala  mogućnost da  se upoznaju međusobno, ali i da sa svojim radovima izađu u javnost i postanu vidljiviji.