prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

“Projekt građanin”

Drugi put zaredom u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar održana je Županijska smotra Građanskog odgoja i obrazovanja: Projekt građanin. To je drugi put da se takva smotra održava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Radi se o smotri u kojoj učenici imaju prilike predstaviti zanimljive projekte koje rade tijekom godine sa svojim mentorima, a primarni cilj je potaknuti učenike na građansku participaciju unutar okvira lokalnih zajednica. Odličan je primjer aktivnog učenja i poučavanja.

U Projektu građanin, učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, susjedstvo, grad, država). Odabiru jedno od tih pitanja i problema za detaljno istraživanje. Nakon što dovrše istraživanje predlažu alternativnu javnu politiku koja se bavi tim pitanjem ili problemom. Na kraju, izrađuju plan akcije u kojem su detaljno opisani koraci koji se trebaju poduzeti da bi njihov prijedlog javne politike bio usvojen od nadležnih tijela. Tada, na osnovi svojih istraživanja, razred ili projektna skupina izrađuje svoj portfelj. Portfelj ima dvije komponente – oglednu komponentu i dokumentacijsku komponentu. Te dvije komponente zajedno čine portfelj koji se vrednuje. Tijekom projekta prikupljaju se informacije iz raznih izvora kao što su mediji, anketiraju i intervjuiraju učenike, nastavnike, građane, upućuje dopise ustanovama i tijelima lokalne vlasti i sl.

U utorak, 26. ožujka 2024. godine predstavio se tim Gimnazije Bjelovar u čijem su timu bile učenice Iva Pogledić, Nina Vicić, Ela Dolenac i Stela Balenović. Pomogle su učenice Marijeta Nemet i Luna Bunčić. Mentorice su profesorica Željka Holjević i knjižničarka Biljana Barišić Mudri. Tema projekta je “Sigurno na dva kotača”. Iznimno aktualna tema u kojoj istražuju pitanje sigurnost vožnje na biciklu, kako za vozače tako i za pješake, istražuju postojeće stanje te mogućnost za unaprjeđenje prakse putem edukacije i bolje međusobne suradnje svih dionika društva. Argumentirano su obrazložile prijedloge, analizirale prednosti i nedostatke te moguća rješenja.

Predstavljanje je provedeno pod budnim okom povjerenstva odnosno sudaca procjenitelja u sastavu pedagoginja Ornela Malogorski kao predsjednica te članice Ivanka Jareb, dipl. iur. i dr. sc. Zdenka Brebrić.

Zahvaljujući korektno odrađenom zadatku, jasnoj prezentaciji, provedenim istraživanjima i prikupljenim podacima, dobro obrazloženim prednostima i nedostacima alternativnih politika te uredno i strukturirano organiziranom portfelju učenice su predložene za državnu smotru koja će se održati 18. svibnja 2024. godine u Zagrebu.