prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt „How to teach business? / How2Biz?“

Ekonomsko-birotehničkoj školi iz Slavonskog Broda kao koordinatoru VET konzorcija, čiji članovi su i Ekonomska škola Braća Radić iz Đakova i Srednja škola Isidora Kršnjavoga iz Našica, odobrena je financijska potpora za provođenje projekta „How to teach business? / How2Biz?“. Projekt financira Europska unija, sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU, a vrsta projekta je osposobljavanje osoblja u inozemstvu. Projekta “How2Biz?“ se odvija u program Erasmus+ za Ključnu aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Glavni cilj projekta je osnažiti kapacitete nastavnika u zanimanju ekonomist kroz osposobljavanje u praktičnom i interaktivnom pristupu strukovnoj nastavi na primjeru dobre prakse u Irskoj. Tržište rada se konstantno mijenja, a nastavni program ne može dovoljno brzo pratiti izmjene i potrebe tržišta rada. Od učenika se očekuju nove vještine i kompetencije, a samim time i od nastavnika. Potreba za usvajanjem novih metoda učenja i poučavanja te modernizacijom nastave veća je nego ikad. Škola mora pratiti promjene i omogućiti podršku nastavničkom kadru u konstantnom obrazovanju kako bi išli u korak s potrebama novih generacija učenika i novog, europskog tržišta rada. Iz tog razloga odlučeno je nastavnički kadar škola uključenih u VET konzorcij osnažiti profesionalnim kompetencijama čime će se poboljšati kvaliteta nastave. Sudionici mobilnosti rad s učenicima obogatit će novim saznanjima i metodama, a učenici će postati konkurentniji na tržištu rada po završetku obrazovanja, proširit će vidike, steći europsku dimenziju praktičnog rada.

Očekivani rezultati mobilnosti su kompetentnije nastavno osoblje i poboljšana kvaliteta nastave u školama partnerima, poboljšani obrazovni ishodi te podignuta razina znanja stranog (engleskog) jezika nastavnika.

Partner na projektu je Martello Training Limited, agencija koja se pobrinula da program projekta bude ostvaren, posredovala s razvojnim agencijama, poduzetničkim centrima i učilištima koje su nastavnici posjetili u sklopu usavršavanja. Mobilnost u Irskoj je trajala od 11. do 17. siječnja 2015., a sudjelovalo je 10 nastavnika engleskog jezika i ekonomske grupe predmeta iz spomenutih škola.

Sudionici mobilnosti prisustvovali su prezentaciji o irskom obrazovnom sustavu koju je održao Paul Caffrey, bivši zaposlenik irskog Ministarstva obrazovanja. Obrazovni sustav u Irskoj nešto je drugačiji od hrvatskog, srednjoškolsko obrazovanje počinje između 12. i 14. godine, nakon prve tri godine učenici polažu ispit iz svih predmeta (10 ili 11 predmeta), nakon čega slijedi „prijelazna godina“ u kojoj nema ocjenjivanja, učenici slušaju predmete koji ih zanimaju, idu na praksu, pohađaju umjetničke tečajeve, ovisno o vlastitim interesima. Nakon prijelazne godine slijede još dvije godine nastave, a srednju školu završavaju polaganjem završnog ispita (iz najmanje 5 predmeta).

Sudionici su posjetili Wicklow Enterprise Office, razvojnu agenciju gdje su imali priliku vidjeti kako se pomaže novim poduzetnicima da započnu vlastiti posao. Jedan od tečajeva koje ova agencija nudi je „Start Your Own Business“ u kojem sudionici prolaze kroz sve faze poslovanja tvrtke. Wicklow Enterprise Office za vrijeme prijelazne školske godine surađuje sa školama i omogućava učenicima suradnju u osnivanju i radu vježbeničkih tvrtki, održavaju natjecanja i nagrađuju najuspješnije VT. Sa sudionicima mobilnosti podijelili su načine i metode rada s učenicima, kao i radne materijale koje koriste pri radu vježbeničkih tvrtki.

Posjećen je i Guinness Enterprise Centre, jedan od najvećih poduzetničkih centara u Irskoj, a smješten je pokraj poznatog Guinessovog skladišta. Ovim posjetom sudionici su dobili uvid u sustav podrške koji se pruža novim tvrtkama kako iz javnih, tako i privatnih izvora. Centar pruža mogućnost unajmljivanja prostora novim tvrtkama, kao i mogućnost zajmova i pozajmica obećavajućim poslovnim idejama.

Prezentaciju o investicijskim fondovima održao je Liam Kinnucane, financijski savjetnik. Rory Benville, predsjednik Gospodarske komore Wicklow, održao je predavanje o suradnji obrazovnih institucija i lokalnih kompanija.

Na Ballyfermot College of Further Education sudionici su dobili uvid kako se potrebe tržišta rada usklađuju s obrazovnim programima. Sudionici su imali priliku prisustvovati na nastavi iz ekonomije kako bi vidjeli način i metode u predavanju, te upotrebu tehnologije u suvremenom pristupu nastavi. Ballyfermot je jedan od dva obrazovna centra na području Dublina, obrazuju nezaposlene kroz razne tečajeve i obuku u zanat u suradnji s tvrtkama koje najuspješnijima nude praksu i posao. Nude i usavršavanje za zaposlene, kao i za one sa smanjenim mogućnostima. Njihov kampus impresivno je opremljen učionicama, raznim specijaliziranim kabinetima i radionicama u kojima polaznici vježbaju i polaze praktični dio nastave.

IBAT College nudi širok raspon obrazovnih smjerova iz ekonomije. Proveli su sudionike kroz svoju ustanovu te podijelili s njima svoj pristup kurikulumu i metode poučavanja kojima se koriste. Održali su prezentaciju o načinu izrade kurikuluma za pojedini predmet iz ekonomskog sektora, prilagodbu novih termina i eventualnih promjena u načinu poslovanja na tržištu rada svojim polaznicima.

Sudionici su imali priliku vidjeti kako nastava strukovnih predmeta, konkretno ekonomske grupe predmeta i rad s učenicima kroz vježbeničke tvrtke, funkcionira u Irskoj. Iako se obrazovni sustav, kao i mogućnosti za suradnju na tržištu rada, razlikuju, uočili su sličnosti u pristupu radu s učenicima. Kroz ovu mobilnost dobili su nove ideje iz područja marketinga, poduzetništva te svih faza poslovanja tvrtke, što će im pomoći u radu s učenicima.

Uz stručno usavršavanje, bilo je vremena i za kulturne sadržaje. Sudionici mobilnosti bili su smješteni u Brayu, gradiću udaljenom 20 km od Dublina. Bray je slikovit gradić uz obalu Irskog mora, i popularno odredište za turiste i izletnike iz glavnog grada. Dom je irske filmske industrije, te međunarodnih produkcija za film, televiziju i oglašavanje. Sudionici su posjetili i Wicklow Gaol, zatvor iz 18. stoljeća koji je pretvoren u interaktivni muzej s audiovizualnim sadržajima, a ujedno je i jedna od najopsjednutijih zgrada duhovima u Irskoj. I naravno, posjetili su glavni grad Irske, Dublin koji nudi pregršt kulturnih, povijesnih i zabavnih sadržaja (Christ Church Cathedral, St Patrick's Cathedral, Dublin Castle, Spire of Dublin, Guinness Storehouse…).

Autorica teksta i fotografija: Marija Deanković, voditeljica projekta