prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti”

Osnovna škola u Slatinama na otoku Čiovu provodi projekt pod nazivom “Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti”, usmjeren na poučavanje učenika o tradicionalnom znanju o ljekovitim i jestivim biljkama koje rastu na otoku. Učenici su s voditeljicom projekta prisustvovali radionici na ovu temu uz podršku Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine Slatina.

Projekt naziva “Iz bakine škrinjice znanja i mudrosti” provodi se u sklopu projekta “Čuvari baštine” Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta, koji vodi ravnateljica Željka Ninčević, je da učenici zadrugari nauče već pomalo zaboravljena tradicionalna znanja o samoniklom ljekovitom i jestivom bilju otoka Čiova te dobrobitima takvih biljaka na zdravlje ljudi. Projekt ne bi bio moguć bez svesrdne pomoći Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine Slatina koja je partnerski pomagala na svakom koraku projekta.

Projekt je kulminirao proljetnom radionicom u petak, 28. travnja 2023. godine, koja se fokusirala na prepoznavanje i branje biljaka, a vodio ju je autor TV emisije “Lovac na bilje”, Anton Rudan. Nakon radionice je uslijedila kuharska radionica koju je vodila Ivana Orešić.

Poznate su mnogobrojne prednosti korištenja samoniklog ljekovitog i jestivog bilja koje je stoljećima služilo za prevenciju i zaštitu od bolesti, a nalazi su u neposrednoj blizini škole. Samoniklo ljekovito i jestivo bilje je izuzetno bogato vitaminima i mineralima, ima snažno antibakterijsko djelovanje i potiče jačanje imuniteta. Tradicionalno se koristilo još u davno doba, a sva znanja i iskustva o bilju su se prenosila usmenim putem. Samoniklo ljekovito i jestivo bilje se bralo, sušilo i koristilo u pripremi raznih jela, kao začin, čaj i oblog. Kako bi sačuvali i zapisali znanja o prirodnom bogatstvu koje ih okružuje,u školi je pokrenut projekt kako bi učenici upoznali i cijenili okoliš koji ih okružuje.

Tvornica Kaštel u Karlovcu, današnja Pliva, među prvima je 1921. započela proizvodnju ekstrakata iz domaćeg bilja što je potaknulo ljekarnika Nikolu Koščeca da osnuje poduzeće Biljana za izvoz ljekovitoga bilja s tvornicom za ekstrakciju ljekovitih ulja u Omišu i velikim skladištem u Trogiru. Provedba projekta je započela s bakom Biserkom Piveta koja je nekoć radila u toj tvornici i koja je svoje bogato znanje i iskustvo prenijela na učenike zadrugare.

Krenula je prva šetnja prirodnom, te branje ljekovite kadulje koja je značajna i kao paša za pčele. Od bilja kadulje najčešće se radi eterično ulje, a poznata je primjena i čaja od kadulje koji regulira znojenje, pomaže kod upale grla i ždrijela te kod upalnih procesa želuca i crijeva, ali i za razne obloge. Ubrano bilje kadulje učenici su nosili u Split na Prirodoslovno-matematički fakultet gdje su sudjelovali u radionici Izolacija eteričnog ulja kadulje koju su vodile redovita sveučilišna profesorica Valerija Dunkić i asistentica, profesorica Ivana Vrca, te su dobili nekoliko kapi dragocjenog i ljekovitog eteričnog ulja kadulje.

Uslijedila je i proljetna radionica Prepoznavanje i branje bilja koju je u Slatinama vodio Anton Rudan, autor dokumentarno avanturističkog televizijskog serijala Lovac na bilje o prirodnim bogatstvima. On je vodio i kulinarsku emisiju Šumski kuhar koja se emitirala u sklopu mozaične jutarnje emisije HTV-a Dobro jutro Hrvatska. U svojim dokumentarcima je dotaknuo živote mnogih upoznavajući ih s ljepotama hrvatskog krajolika i njenom florom, te stilom života koji se još uvijek može živjeti ovdje na planetu i sada.

Sudjelovanjem na vrlo zanimljivoj i poučnoj radionici, učenici su praktično primjenjivali stečena znanja, ali su stjecali i praktične vještine kao prepoznavanje različitog bilja, uočavanje okusa bilja, kako i koliko bilja ubrati na jednom lokalitetu te vještine preživljavanja u prirodi.

Nakon radionice prepoznavanja i branja bilja, uslijedila je kuharska radionica koju je vodila Ivana Orešić, autorica knjige Putopisna kuharica globalne proždrljivice u domu Nikice Domić, voditeljice Udruge za očuvanje kulturne i prirodne baštine Slatina. Cilj radionice je bio prikazati kako se ubrano bilje može koristiti kao začin i kako općenito pripremati ukusna veganska jela. Učenici su tako imali prilike uživati svim osjetilima u četiri slijeda i desertu. Kuharica ih je dočekala s aromatiziranim kruhom s vrijeskom te vodom koja je aromatizirana kaduljom. Uslijedilo je predjelo koje činio humus, grašak, kadulja, motar i šparoge.

S obzirom da je kuharica povjesničarka, ispričala je učenicima nešto i o povijesti jela, osobito mediteranske kuhinje. Tako su učenici imali prilike kušati hladnu juhu od rajčica s karameliziranim crvenim lukom, prepečenim kruhom s bijelim lukom, cvjetićima kadulje i divljim lukom. Uslijedilo je jelo koje su činile šparoge s pireom od bijeloga graha s tostiranim bademima, karameliziranom mrkvom i krekerima od koprive. Potom su učenici imali čast kušati posebne lazanje, a kuharica je koristila i ciklu za posebnu boju tijesta. Uz lazanje s ciklom, imali su i pire od batata. Za desert je učenike kuharica razveselila moussom od čokolade s mangom. Zanimljivo je da se u svim jelima koristilo ubrano i prikupljeno bilje što je osvijestilo učenicima bogatstvo njihovog okruženja i svijest o potrebi očuvanja tradicionalne pripreme jela i bilja.

Projekt 2Čuvari baštine – Iz bakine škrinice znanja i mudrosti” je izvrstan primjer kako se prenošenjem znanja i vještina starijih generacija na mlade može očuvati tradicija i kultura, ali i educirati nove generacije o važnosti života u skladu s prirodom.