prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Kretanjem do mirnog srca”

Učenici od petog do osmog razreda COO Tomislav Špoljar uključeni su u projekt „Kretanjem do mirnog srca“.

Cilj projekta je promovirati zdrav način života, prevencija nasilja te poticanje mirnih međuljudskih odnosa kroz sportske i kreativne aktivnosti. Projekt je financiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem Odluke o financiranju projekata prijavljenih na Poziv za financiranje preventivnih projekata osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./2024. Projekt će se provoditi od siječnja do lipnja 2024. godine.

Idejna začetnica i voditeljica projekta je Kristina Kralj, prof. fizičke kulture, a uz nju su u projekt uključene učiteljice edukacijske rehabilitatorice Renata Kos i Natalija Luić, vjeroučiteljica Tamara Herjavec Habek i stručne suradnice Patriciija Gold i Ana Šamarija. Partneri u projektu su DSR Lumen Varaždin, Feel Active i Savate klub “Fight Club Kovačić”.

Početna aktivnost za učenike bila je anonimno popunjavanje uvodne ankete. Anketu su osmislile voditeljica projekta te učiteljice i stručne suradnice uključene u projekt kako bi dobile uvid o perspektivi učenika o vršnjačkom nasilju. Učenici su odgovarali odabirom jednog ili više ponuđenih odgovora. Potom su socijalna pedagoginja Patricija Gold i učiteljica Renata Kos održale interaktivno predavanje o vršnjačkom nasilju. Naglasak je stavljen na načine reagiranja na vršnjačko nasilje.

Obzirom da se 21. siječnja obilježava Međunarodni dan zagrljaja provedene su sportske i likovne radionice pod nazivom „Zagrli i pruži ruku“. U ponedjeljak 22. siječnja 2024. godine održano je sportsko međurazredno natjecanje. Učenici su se natjecali u 6 igara: Bacanje loptom u prijenosni koš, Vođenje loptice u slalomu floorball palicama, Nošenje ragbi lopte, Gađanje u mini gol male loptice floorbal palicama te dvije štafetne igre nogometnim loptama. Igre je osmislila voditeljica projekta Kristina Kralj, dok je štafetne igre nogometnim loptama osmislio trener Tomislav Jelenski, partner u projektu iz DSR Lumen Varaždin. Nakon natjecateljskog dijela slijedila je dodjela medalja te proglašenja fair play igrača svakog pojedinog razreda. Fair play igrači dobili su za svoje ponašanje diplome i simbolične nagrade. Događaj je popratila i novinarka lokalne radio postaje.

U likovnoj radionici pod vodstvom učiteljice Natalije Luić učenici su se kreativno izražavali na temu zagrljaja i pružanja ruku. Učenici petog i šestog razreda crtali su svoju i prijateljevu šaku. Učenici sedmih i osmih razreda crtali su obrise prijatelja koji se grle ili rukuju. Likovni radovi izloženi su u holu Centra kao simbol i podsjetnik mirnog rješavanja sukoba.