prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Kultura svima” potiče inkluziju u kulturi

Projekt poticanja inkluzije u kulturi ‘Kultura svima’, namijenjen mladima od 15 do 30 godina, pokrenut je prije mjesec dana, a u četvrtak, 12. listopada, je u Rijeci održana početna konferencija.

Nositelj projekta je udruga Filmaktiv, a partneri su Udruga gluhih i nagluhih i Udruga slijepih Primorsko-goranske županije. Njegova vrijednost je oko 30 tisuća eura, a trajat će 18 mjeseci. Inkluzija u kulturi odnosi  se na pristupačnost i otvorenost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom ili drugim poteškoćama.

Fokusiran je na mlade osobe s invaliditetom, osobe koje rade s njima, u rasponu od učitelja i profesora, djelatnika u kulturi do predstavnika udruga. Kako je najavljeno na predstavljanju, u prvom razdoblju  projekta organizirat će se dva savjetovanja s mladima u Rijeci i Gorskom kotaru, na kojima će se utvrditi što mladi znaju i koliko ih zanima inkluzija u kulturi. Oformit će se vijeće koje će upravljati djelatnostima u okviru projekta. Članovi vijeća će obići Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Dječju kuću i Gradsku knjižnicu Rijeka, kao partnerske institucije i provjeriti kako odgovaraju na potrebu inkluzije. U projekt se mogu uključiti i sve druge zainteresirane ustanove u kulturi, istaknuto je na predstavljanju.

Mladi članovi vijeća projekta potom će osmisliti javnu kampanju poticanja inkluzije u obliku kojeg sami odrede, moguće kroz film, predstavu, kampanju na društvenim mrežama ili na drugi način. Za kraj projektnog razdoblja planiran je završni okrugli stol i donošenje zaključaka.

Projekt “Kultura svima” namijenjen je prvenstveno mladima koji će se kroz različite aktivnosti usmjeriti na inkluzivno djelovanja u području kulture, ali i puno šire od toga, doprinoseći tako stvaranju solidarnijeg i ravnopravnijeg društva u cjelini. Uz mlade, projekt će okupiti i osobe koje rade s mladima, donositelje odluka u području kulture, mladih i socijalne skrbi.

Voditeljica projekta Maja Ogrizović iz Filmaktiva istaknula je da je ova udruga pokrenula projekt “Film svima” 2016. godine, prilagođavajući kratkometražne i dugometražne filmove osobama s invaliditetom. Do danas je na taj način prilagođen 41 film. U međuvremenu je Filmaktiv pokrenuo i projekt “Knjiga svima”, u sklopu kojeg su objavljena četiri DVD-a s odabranim knjigama u elektroničkom obliku, namijenjene gluhima i slijepima, te djeci koja još ne čitaju.

Projekt je financiran je u sklopu programa Erasmus+.