prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Projekt “Vidim dobro, a ti?”

Učenici Obrtničke škole iz Splita, tehničar za očnu optiku, provjeravaju vidnu oštrinu na aparatu Visio test tvrtke Essilor i prezentiraju vršnjacima kako se treba brinuti o zdravlju očiju.

Obzirom na sve veću upotrebu pametnih telefona, računala, tableta i sl. u svakodnevnim životima mladih ljudi, uzimajući u obzir i situaciju s bolesti COVID-19, ali i načinu života općenito primijetili su kako veliki broj učenika ima problema s vidom. Problemi se manifestiraju u širokom rasponu, od najblažih kao što je peckanje i crvenilo u očima, pa do ozbiljnih poremećaja vida. Osim toga mnogi učenici iako su im prepisane naočale često ih ne nose jer smatraju da im narušavaju izgled.

Provodeći projekt žele osvijestiti učenike na važnost redovite kontrole vidne oštrine, te brige o očima općenito, educirajući ih o ispravnoj zaštiti očiju pravilnim odabirom naočalnih leća (filteri, zaštitni slojevi i boje leća), kao i važnosti nošenja sunčanih i dioptrijskih naočala. U sklopu projekta provode istraživanje o njihovim navikama (odlasci kod oftalmologa, optometrista i sl.), korištenju očnih pomagala kako bi uvidjeli stvarnu situaciju kod učenika u splitskim srednjim školama.

Kao dobri domaćini pokazali su se učenici 1. gimnazije, 4. gimnazije Marko Marulić, 5. gimnazija Vladimir Nazor i Turističko-ugostiteljske škole gdje su provedene edukacije u trećim i četvrtim razredima. Učenici su dobili informaciju o svojoj vidnoj oštrini i savjete kako poboljšati svoju kvalitetu vida. Obzirom na odličan odaziv planiraju projekt nastaviti kako bi uključili i učenike osnovnih škola na splitskom području. Sredstva za projekt “Vidim dobro, a ti?” osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 19.800,00 kn.