prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Proljetni praznici uz filmove – u Zagrebu i online

Hrvatski filmski savez poziva srednjoškolce i njihove nastavnice i nastavnike iz cijele Hrvatske, ali i sve zainteresirane da se priključe Filmskoj naSTAVi i dobrim filmom ispune proljetne praznike.

Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održavat će se od 19. do 23. travnja 2022., svaki dan od 10 do 14 sati u kinu Tuškanac, a prijave su moguće na ovoj poveznici.

Tijekom pet dana učenici i nastavnici pogledat će pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo.

Za one koji ne mogu sudjelovati u programu u Zagrebu, organizatori su pripremili Filmsku naSTAVu online u četvrtak i petak, 21. i 22. travnja 2022. od 10 do 14 sati, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica dr. sc. Ane Đordić i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i studentima te srednjoškolskim nastavnicima. Polaznici uče filmsku teoriju te povijest filma, kao i kako analitički i interpretativno pristupiti filmskom djelu, te tako razvijaju i kritičko mišljenje. Pokazalo se da se mnogi polaznici kasnije nastavljaju baviti filmom, a mnogo se njih redovito vraća na Filmsku naSTAVu proširiti svoja znanja.

Za dodatne informacije obratite se e-poštom na obrazovni@hfs.hr.

Program su preporučili Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i portal medijskapismenost.hr.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.

 

Vijest je prenesena s mrežnih stranica Medijska pismenost – abeceda za 21. stoljeće.