prodaja@stozacibrid.com hr@hardtechnique.com vjeko.kovacicek@coolintunit.com info@tehnikhard.net mail@coolintunit.com webmaster@stozacibrid.com admin@hardtechnique.com tehnikhard.net web.stozacibrid.com www.coolintunit.com

Promocija održivih rješenja u nastavi

Sredinom studenog (23. i 24. listopad 2023. godine) nastavnici Srednje škole Ban Josip Jelačić iz Zaprešića sudjelovali su na TPM (Transnational Project Meeting) sastanku u sklopu Erasmus+ projekta “Sustainable Solutions”.

Zajedno s partnerima iz Grčke, Latvije, Litve, Portugala, Rumunjske i Turske, a u sklopu “Sustainable Solutions” (Održiva rješenja) projekta, Dario Pavlović i Ankica Šarić sudjeluju u promociji održivosti i te izradi materijala koje za cilj imaju pomoći nastavnicima poučavati temu održivosti u razredu.

Motivacija iza projekta “Održiva rješenja” je hitna potreba za rješavanjem gorućeg pitanja klimatskih promjena i njihovog utjecaja na naš okoliš. Projekt ima snažan potencijalni utjecaj na razvoj mladih. Osnaživanjem mladih digitalnim vještinama i znanjem o okolišu, projekt će podržati njihov aktivni angažman u oblikovanju održive budućnosti. Neformalni obrazovni pristup i suradnja između škola, organizacija mladih i poduzeća pružit će mladima priliku za osobni i profesionalni razvoj. Kroz projektne aktivnosti učenici iz različitih zemalja imat će priliku raditi zajedno na digitalnim izazovima i izazovima povezanim s klimatskim promjenama, dijeleći svoje različite kulturne perspektive i učeći jedni od drugih. Učitelji će također moći razmjenjivati najbolje prakse i inovativne pristupe te surađivati u razvoju novih metoda poučavanja koje uzimaju u obzir digitalne vještine i klimatske promjene.

Na uvodnom su sastanku partneri su dogovorili uvjete i pravila koja vode ka ispunjenju svih ciljeva projekta, dogovoren je format, rokovi i način izrade prvog rezultata – The Sustainability Problem-Solving Toolkit-a (Alata za rješavanje problema održivosti) za koji je zadužena škola. Na sastanku je predstavljen predložak za izradu scenarija učenja kao i primjeri scenarija učenja te su dogovoreni online sastanci za konzultacije kao i rokovi. The Sustainability Problem-Solving Toolkit bit će dostupan u pdf i online verziji (e-Knjiga). Također je dogovoren i plan rada na eTwinning projektu istog naziva “Sustainable Solutions” za koji je također zadužena škola. Na kraju sastanka dogovoren je i termin sljedećeg TPMa koji će se održati u Litvi od 3. do 4. travnja 2024. godine.